Η επιστήμη φαίνεται πως κερδίζει επιτέλους το προβάδισμα έναντι του SARS-CoV-2 στον άνισο αγώνα που έχει κηρύξει στην ανθρωπότητα. Στην θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών αρχίζουν να προστίθενται ελπιδοφόρες επιλογές και πιο εύκολες στην χορήγηση τους.
Ενθαρρυντικό είναι πως δεν θα καταφεύγουμε στο εξής μόνο σε φαρμακευτικές ουσίες που απαιτούν την συνδρομή ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως είναι το αντιϊκό ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Τα συγκεκριμένα μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς είτε ενδοφλέβια είτε με ένεση. Αναγκαία είναι η απλοποιημένη χορήγησή τους στα πρώιμα στάδια της νόσου, δηλαδή πριν να απαιτείται η νοσηλεία των ασθενών. Στην κατεύθυνση αυτή η Gilead επιχειρεί να αναπτύξει μία μορφή της ρεμντεσιβίρης που θα μπορούσε να δοθεί από το στόμα.
Καλά νέα έρχονται και από το «μέτωπο» της ανάπτυξη της μολνουπιραβίρης από την εταιρεία MSD, γνωστή ως Merck στην Αμερική. Πρόκειται για ένα αντιϊκό φάρμακο που μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα διευκολύνοντας τους ασθενείς που νοσούν στο σπίτι.
Στοιχεία για το φάρμακο δημοσιεύθηκαν από περιοδικό Nature σχετικά με το φάρμακο αυτό και οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν συνοπτικά πρόσφατη δημοσίευση.
Πως λειτουργεί η μολνουπιραβίρη
Το αντιϊκό φάρμακο δεν σταματά τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιϊκά φάρμακα, αλλά «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.
Επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί για την ασφάλεια του φαρμάκου, για την πιθανότητα να «μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA». Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως «από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιϊκές RNA πολυμεράσες».
Αξιοσημείωτο είναι πως η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ για ε την αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα αφού τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κατά συνέπεια δεν είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου. Σε αναμονή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για την αξιολόγηση από κριτές. Με τα υπάρχοντα ανακοινωθέντα δεδομένα φαίνεται πως θα εγκριθεί η αδειοδότηση του φαρμάκου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις ΗΠΑ ήδη έχουν συνάψει συμφωνία για την αγορά 1.7 εκατομμυρίων θεραπευτικών σχημάτων έναντί του ποσού των 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας το κόστους κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ