Μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεκινήσει το πρόγραμμα προσυμπτωματικου ελέγχου που αφορά τη δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα αφορά περίπου 2,5 εκατ γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα κληθούν σταδιακά με SMS προκειμένου να ελεγχθούν. Αυτό ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγειας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τυπου το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία.
Μάλιστα σημείωσε ότι στόχος της χώρας μας είναι μέχρι το 2030 να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις της νόσου που οφείλονται στον ιό HPV. Εντός του 2023 θα ακολουθήσουν τα προγράμματα που αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, η κα Αγαπηδακη είπε πως θα κινηθούμε πιλοτικά και προσεκτικά. Στο μεταξύ εξελίσσεται ομαλά το πρόγραμμα Φωφη Γεννηματά, που αφορά τον καρκίνο του μαστού. Μέχρι σήμερα έχουν προσέλθει 60.000 γυναίκες και έχουν εντοπιστεί ύποπτα ευρήματα σε περίπου 4.000. Η κα Αγαπηδακη υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διενέργεια μαστογραφίας που μέχρι πρότινος συνιστούσε ο γιατρος με το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου. Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει 3 πυλώνες (Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας) και πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκ ευρώ – ποσό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. «Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούμε να θεραπεύσουμε τις στρεβλώσεις τόσων ετών και να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά. Θεμελιώνοντας ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση και στόχο όχι απλώς περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής», σημείωσε η γενικός.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταξύ άλλων είπε: «Με την έγκυρη πρόληψη αυτομάτως μειώνουμε κατά πολύ τη θνησιμότητα, καθώς ασθένειες θα διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο, όπως το βλέπουμε αυτή τη στιγμή να γίνεται με τον καρκίνο του μαστού. Παράλληλα όμως υπάρχει και μια σειρά από δράσεις που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, καθώς και με δράσεις της δημόσιας υγείας, οι οποίες ουσιαστικά εγκαινιάζουν ένα νέο πλαίσιο στο οποίο στηριζόμαστε και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη. Να χρησιμοποιούμε την πρωτοβάθμια πέρα από την βασική της δομή που υπάρχει και ως μοχλό να προωθεί την πρόληψη τόσο μέσω του προσωπικού γιατρού όσο και με των δομών οι οποίες υπάρχουν, αλλά και τις κινητές μονάδες, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ