Διευκρινίσεις εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, το οποίο έχει στόχο να εξαλειφθεί η υψηλή μεταδοτικότητα και μεταξύ άλλων οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.
Ήδη έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 65.000.000 δόσεις σε 56 χώρες παγκοσμίως.
Αρκετά υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία κλινικών δοκιμών. Για τα εγκεκριμένα η αποτελεσματικότητα εξαρτάται πάντα από τη σωστή διενέργεια του εμβολιασμού και από παράγοντες που αφορούν την ανοσιακή απάντηση του κάθε ατόμου. Προς το παρόν από τα εμβόλια προς έγκριση φαίνονται να είναι αρκετά αποτελεσματικά, έως και 95%.
Ωστόσο, επειδή κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιαζόμενος μπορεί να ασθενήσει, γι’ αυτό και συνιστάται η συνέχιση της λήψης προφυλάξεων. Συνήθως μετά τον εμβολιασμό η νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή. Σημειώνεται ότι χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να μπορέσει κάποιος να αναπτύξει ανοσία.
Ακόμη και εάν δεν προστατευόμαστε 100% μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλειών, ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών και πιθανά ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών που προκαλεί ο ιός σε κάποιους ασθενείς, όπως επιπλοκές από το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι δεν είναι γνωστό τέτοιο ενδεχόμενο διπλού εμβολιασμού «θα πρέπει να γίνουν δοκιμές για να προσδιοριστεί αν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό SARS-2-CoV είναι ασφαλές να χορηγείται με άλλα εμβόλια και ότι τα δύο εμβόλια δεν παρεμβαίνουν στην ανοσιακή απόκριση μεταξύ τους. Είναι πιθανό ότι μερικές από τις μεταγενέστερες κλινικές δοκιμές εμβολίων κορονοϊού θα συμπεριλάβουν συγχορήγηση με άλλα εμβόλια, και ιδιαίτερα με το εμβόλιο της γρίπης».
Αυτοάνοσα νοσήματα
Στο μέλλον αναμένεται οι επιστήμονες και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να συλλέξουν δεδομένα για διαφορετικές υποομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα διεξαχθούν συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι συχνά ομάδες ατόμων με συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να είναι μικρές, οπότε δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί επίσημη κλινική δοκιμή.
Κάποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την εμπειρία με παρόμοια εμβόλια και η κατανόηση των επιπτώσεων της νόσου στο ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων κινδύνου / οφέλους.
Όσο περνά ο καιρός και περισσότερα άτομα με την πάθηση εμβολιάζονται, αθροίζονται περισσότερα δεδομένα. «Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA COVID-19 σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, παρόλο που αυτά δεν αποτελούσαν κριτήριο αποκλεισμού από τις αντίστοιχες κλινικές μελέτες» αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Μέχρι τώρα, στον περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων με φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα, δεν καταγράφηκαν διαφορές στην εμφάνιση συμπτωμάτων μεταξύ εκείνων που έλαβαν εμβόλιο mRNA COVID-19 ή εικονικό φάρμακο. Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, χωρίς αντενδείξεις εμβολιασμού, μπορούν να λάβουν το εμβόλιο mRNA COVID-19.
Συνήθως οι εμβολιαζόμενοι επιστρέφουν στις φυσιολογικές δραστητιότητες. Πιθανή είναι η δυσκολία ανύψωσής του χεριού, ενώ εάν κάποιος αισθάνεται αδιαθεσία ή έντονη κόπωση πρέπει να αναπαυτεί και να αποφύγει τη χρήση μηχανημάτων ή οδήγησης. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η διαδικασία της εγκυμοσύνης για δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ