Δέκτης παράπονων σχετικά με την ανεπαρκή ενημέρωση για την μειωμένη διαθεσιμότητα ή τις ελλείψεις φαρμάκων γίνεται ο ΕΟΦ. Στην συστηματική προσπάθειά του, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, προβλήματα εντοπίζονται , ενώ έχουν κληθεί να συμβάλουν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και οι ιατροί.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καταγράφηκαν από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης καταγγελίες για την έλλειψη φαρμάκων, ενώ προβλήθηκε το αίτημα για μακρόχρονη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.
«Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι η ανταπόκριση στις προσπάθειες του Οργανισμού δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Απεναντίας, γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών μέσω του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου, και όχι μέσω της σχετικής εφαρμογής ή των λοιπών μέσων που διατίθενται από τον Οργανισμό για το σκοπό αυτό» τονίζεται χαρκτηριστικά στην σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΦ.
Με στόχο τη λήψη των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων για τους ασθενείς ή την οριστική αντιμετώπισή τους, ο οργανισμός έχει προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των προϊόντων που βρίσκονται σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ από το 2016.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση, επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.
Μάλιστα, επί τούτου αναπτύχθηκε νέα διαδικτυακή εφαρμογή η οποία είναι στη διάθεση του κοινού εδώ και έξι μήνες ως «συνέχεια σε μία σειρά από πολύτιμα εργαλεία (ταινία γνησιότητας, πωλήσεις, εξαγωγές, κλπ) που ήδη χρησιμοποιούνται με πρωταρχικό στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των ελλείψεων».
Αιχμές αφήνει ο οργανισμός στην ανακοίνωση του στην οποία τονίζεται ότι «οι πληροφορίες που διαχέονται αδιακρίτως είναι συχνά ήδη δημοσιευμένες από τον ΕΟΦ μέσω της ιστοσελίδας του, κάποιες είναι ανακριβείς ή βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης, ενώ ορισμένες είναι ανεπίκαιρες δεδομένου ότι έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει στη προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης, όπου κρίνεται πρόσφορο.
Ωστόσο, ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι η διαθεσιμότητα των φαρμάκων συναρτάται από παράγοντες που επηρεάζουν άλλα καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε πολύπλοκα συστήματα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές, η γενικότερη οικονομική πολιτική, κ.ά..
Με δεδομένο ότι tο φάρμακο αποτελεί πρωτίστως κοινωνικό αγαθό ο ΕΟΦ καλεί εκ νέου τη βιομηχανία, τους χονδρέμπορους, τους φαρμακοποιούς, αλλά και όλους τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς σε συνεργασία.
Μάλιστα ο ΕΟΦ ζητά να υποβάλλονται οι αναφορές για ελλείψεις με στόχο να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπιση αυτού του ζωτικής σημασίας ζητήματος.
Ανοιχτός δηλώνει ο οργανισμός στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με ρυθμιστικές παρεμβάσεις παραμένουν στη συζήτηση με τους επιμέρους φορείς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ