Τη φήμη του ως κακοπληρωτή φαίνεται πως επιδιώκει να αντιστρέψει ο ΕΟΠΥΥ, αφού, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η διαδικασία μοιάζει να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πριν από μερικές ημέρες, η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης δόσης 270 εκατ. ευρώ για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (εδώ). Τώρα, ετοιμάζει τη 2η…
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα καταβληθούν τελικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τη φαρμακοβιομηχανία. Με αυτό το ποσό καλύπτονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2016. Εν ολίγοις, στις αρχές Οκτωβρίου και μέσα σε λίγους μήνες, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα έχουν λάβει τουλάχιστον 470 εκατ. ευρώ, μόνο από τον ΕΟΠΥΥ. Σε συνδυασμό με τα χρήματα που έχουν λάβει για ληξιπρόθεσμα από το ΕΣΥ οι απαιτήσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν πέσει πάνω από 65%.
Το ζητούμενο είναι φυσικά αν ο Οργανισμός θα μπορέσει να διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς αποπληρωμής των οφειλών, δεδομένων και των αναγκών σε φάρμακα που “δυναμιτίζουν” τη δαπάνη και οι οποίες απαιτούν μια διαφορετική διαχείριση για να απαντηθούν.
Στόχος του ΕΟΠΥΥ φέρεται να είναι η προσπάθεια αποπληρωμής νέων οφειλών να μην “ξεφουσκώσει” μετά την πληρωμή της 2ης δόσης. Πρακτικά, οι δυνατότητες του οργανισμού θα φανούν στην πορεία και αφού έχει αποσταλεί και συμψηφιστεί το claw back.
Το ποσό της αυτόματης επιστροφής για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται πάνω από τα 210 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις για το σύνολο του τρέχοντος έτους να εκτοξεύουν το ποσό, που τελικά θα χρειαστεί να καταβάλλουν οι εταιρίες, πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, όπως έχει γράψει το Virus (εδώ).
Βέβαια, με τον περιορισμό του claw back να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση (κατά τουλάχιστον 30%, για τα έτη 2017- 2018), αλλά και τη γενική παραδοχή ότι μια τέτοιου είδους φαρμακευτική πολιτική δεν είναι βιώσιμη, ΕΟΠΥΥ και Αριστοτέλους ετοιμάζονται να υλοποιήσουν ένα σχέδιο 7 σημείων, για τον εξορθολογισμό των δαπανών.
Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας προς έγκριση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενισχυθεί με επιπλέον τεκμηρίωση.
Στην προσπάθεια απομείωσης του claw back φέρεται πως συμβάλλει και η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να ρυθμίσει τη φορολογική αντιμετώπιση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, που υπολογισμοί θέλουν να οδηγεί σε περιορισμένη εξοικονόμηση.
Η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των ακριβών θεραπειών, αλλά και ο περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης είναι μεταξύ των τομέων που αναμένεται να συμβάλλουν στο μεγαλύτερο εξορθολογισμό των δαπανών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ