Καθοριστικό βήμα για τη βελτιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων και τον πληρέστερο σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας, αποτελεί η ανάπτυξη και υλοποίηση Μητρώου Ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) – πρόσφατα – στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.
Σκοπός του Μητρώου, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, είναι η συλλογή πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, το σχετικό κόστος και την έκβαση στο σύνολο των ασθενών που λαμβάνουν αποζημιούμενα φάρμακα από τον Οργανισμό. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη απόφασης για το πλαίσιο χορήγησης των φαρμάκων καθώς και για τη διεύρυνση και επιτάχυνση της πρόσβασης των ασθενών στις συγκεκριμένες θεραπείες.
Για να υπηρετήσει ορθά το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, ωστόσο, απαιτείται η χρήση και η συμπλήρωση του Μητρώου από όλους τους αιματολόγους που συνταγογραφούν φάρμακα που αφορούν στη ΧΜΛ. Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι υποχρεωτική εκ του νόμου.
Οδηγίες για τους θεράποντες γιατρούς
Έναρξη θεραπείας/Αλλαγή θεραπείας
Α) Πριν την έναρξη θεραπείας νέων ασθενών/ή την αλλαγή θεραπείας με φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες imatinib, dasatinib, nilotinib, bosutinib, ponatinib ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να καταχωρήσει τα στοιχεία του ασθενούς στην ιστοσελίδα www.cmlregistry.gr.
Β) Για να εκτελεστεί η συνταγή σε φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει αυτή να συνοδεύεται από την εκτύπωση των συμπληρωμένων Στοιχείων του ασθενή, η οποία δημιουργείται από την προβολή της φαρμακευτικής αγωγής στην εφαρμογή (συνημμένο 2, κεφάλαιο 5, εικόνα 5-6). Σε διαφορετική περίπτωση, η συνταγή δεν θα εκτελείται μέχρι της ενημέρωσης του φακέλου του ασθενούς στην εφαρμογή.
Ασθενείς ήδη σε θεραπεία κατά την έναρξη λειτουργίας του μητρώου της ΧΜΛ
Γ) Για ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε θεραπεία και σε περίπτωση μη ενημέρωσης του φακέλου του ασθενούς στην εφαρμογή, θα σημειώνεται στο βιβλιάριο του ασθενούς ότι απαιτείται καταχώρηση του ασθενή στο μητρώο της ΧΜΛ και επισύναψη των Στοιχείων του ασθενή από την προβολή της φαρμακευτικής αγωγής στην εφαρμογή πριν την επόμενη χορήγηση.
Υποχρέωση ενημέρωσης του μητρώου από το θεράποντα ιατρό
Δ) Μετά την αρχική ένταξη του ασθενούς στο μητρώο της ΧΜΛ απαιτείται ενημέρωση τουλάχιστον κατ’ έτος από τον θεράποντα ιατρό.
Στο επισυναπτόμενο κείμενο περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με τον τρόπο ένταξης των ασθενών στο Μητρώο, καθώς και τη διαδικασία πιστοποίησης των γιατρών «βήμα-βήμα».
CML
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ