Skip to content

ΕΟΠΥΥ: Αυστηρή σύσταση για τις παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικούς παρόχους υγείας

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχώρησε σε αυστηρή σύσταση προς τα συμβεβλημένα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια και Ιδιωτικά Πολυϊατρεία, με αφορμή περιστατικά παράνομης είσπραξης πρόσθετων αμοιβών από ασφαλισμένους, πέραν της νόμιμης συμμετοχής που προβλέπεται από τις συμβάσεις. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Οργανισμού, τονίζοντας τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασθενών.

 

Η ΕΛΛΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες καταγγελίες για παρατυπίες, όπως αυτές καταγράφονται στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, επαναφέρει την πρότασή της για θεσμοθέτηση τακτικής αξιολόγησης των υπηρεσιών των συμβεβλημένων παρόχων. Το μοντέλο αυτό, εμπνευσμένο από την πρόσφατη αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων, θα ενισχύσει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ευρωπαϊκές αρχές και εθνική ευθύνη

Ως Εθνικός Κόμβος για τον Καρκίνο, η ΕΛΛΟΚ υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου, η Αποστολή για τον Καρκίνο και ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου προτάσσουν την ισότιμη πρόσβαση, την προστασία των ασθενών και την πλήρη διαφάνεια. Οι αρχές αυτές επιβάλλουν συνεχή εγρήγορση για την αποτροπή κάθε μορφής εκμετάλλευσης και ενισχύουν την ανάγκη για θεσμικό έλεγχο και λογοδοσία.

Κάλεσμα για ενημέρωση και καταγγελίες παρατυπιών

Η ΕΛΛΟΚ καλεί όλους τους ασθενείς και τους συλλόγους τους να ενημερώνονται υπεύθυνα για τα δικαιώματά τους μέσω των επίσημων πηγών του ΕΟΠΥΥ και να μην αποδέχονται αιτήσεις πληρωμών που δεν προβλέπονται από τις συμβάσεις. Παράλληλα, συστήνει σε κάθε ασθενή που υφίσταται παράνομες χρεώσεις να προχωρά σε επώνυμη καταγγελία στην Αυτοτελή Διεύθυνση Ελέγχου Συμβάσεων και Παρόχων του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ενεργοποιούνται άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ελληνική Ομοσπονδία ΚαρκίνουΕΛΛΟΚΕΟΠΥΥιδιωτικοί πάροχοιπαράνομες χρεώσεις

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτέλους! Εγκρίθηκαν νέες εξετάσεις βιοδεικτών

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top