Δεκτό έκανε ο ΕΟΠΥΥ το αίτημα των γιατρών για νέα παράταση της προθεσμίας αποδοχής του συμψηφισμού των οφειλών 2012-2015 με το αντίστοιχο rebate και clawback 2014-2015.
Οι πάροχοι ανοιχτής περίθαλψης έχουν στη διάθεσή τους μία ακόμη εβδομάδα για να αποφασίσουν τι θα κάνουν, καθώς η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι τη Δευτέρα 13/11/2017 και ώρα 15:00. Μετά το πέρας της προαναφερθείσας ημερομηνίας και για όσους έχουν μεταβεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, θα ανέβει νέα κατάσταση οφειλών την οποία οι πάροχοι καλούνται να αποδεχθούν μέχρι την Τρίτη 14/11/2017 και ώρα 15:00.
Στο μεταξύ, αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν από τον ΕΟΠΥΥ ερωτήματα που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Για τους γιατρούς είναι επιτακτικό να δοθούν σαφείς οδηγίες τόσο για το χρόνο όσο και για τον τρόπο απόδοσης των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, στους γιατρούς που έχουν να εισπράξουν μετά τον συμψηφισμό των clawback. Συνάμα, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των δόσεων της παρακράτησης του clawback για όσους γιατρούς έχουν ήδη αποδεχθεί την προαναφερόμενη διαδικασία.
Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποφανθεί μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του οφειλέτη παρόχου αν αποδεχθεί ή αν δεν αποδεχθεί τον προτεινόμενο συμβιβασμό. Ποιες, δηλαδή, θα είναι οι συγκεκριμένες συνέπειες απόρριψης της προτάσεως συμβιβασμού για τον πάροχο. Οι πάροχοι αναμένουν ενημέρωση, επίσης, για το χρόνο και τον τρόπο καταβολής του υπερβάλλοντος, εφόσον μετά από τον συμψηφισμό έχουν οφειλή.
Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη προέδρων από εμπλεκόμενους φορείς, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας στα γραφεία του.
Κοινό αίτημα αποτέλεσε ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να είναι βάσει πραγματικών αναγκών, έτσι ώστε κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται να πληρώνεται για να καταργηθούν τα επαίσχυντα μέτρα του clawback και rebate. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι δεν προκύπτει η προθεσμία κατάθεσης των ενστάσεων. Οι φορείς ανέδειξαν, επίσης, το ζήτημα ότι η αναδρομικότητα ισχύος του rebate και clawback τους προξενεί τεράστιο πρόβλημα βιοπορισμού και τους θέτει σε δυσμενή θέση εν συγκρίσει με την θέση στην ποια θα βρίσκονταν αν ο συμψηφισμός γινόταν προ τριετίας.
Με βάση τα ανωτέρω, οι φορείς αποφάσισαν ότι η ατομική προσφυγή στην Δικαιοσύνη αποτελεί τον πρόσφορο τρόπο για να αποφευχθεί η καταστροφή των φορέων ΠΦΥ εξαιτίας αυτής της απόφασης.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ