Πως τα φέρνει καμία φορά η ζωή ενός πολιτικού: Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα κληθεί να ολοκληρώσει μία σημαντική αλλαγή, που ξεκίνησε ο ίδιος πριν από 10 χρόνια! Ο ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει σύντομα να κάνει έλεγχο στις δαπάνες, όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές.
Πριν περάσω σε λεπτομέρειες για αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή, που τόσο έχει ανάγκη το σύστημα υγείας, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το εξής: Χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια, για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα μέτρο που λίγο ως πολύ είναι αυτονόητο! Γι’ αυτό, έλεγε παλιά ο Άδωνις ότι αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε…
Στην ουσία τώρα να δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό το μέτρο. Με απλά λόγια, ο ΕΟΠΥΥ θα προσλάβει ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη νοσηλεία ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές. Ο έλεγχος θα αφορά ακόμη αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, όπου η κατάσταση έχει προ πολλού ξεφύγει.
Εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, θα ενταχθεί η σχετική τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο – πιθανότατα του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Στη συνέχεια θα προκηρυχτεί διαγωνισμός από τον ΕΟΠΥΥ με στόχο να έχει αναδειχθεί ανάδοχος του έργου μέχρι το καλοκαίρι.
Ανάλογο σύστημα εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή, συνεργάζονται με ειδικές ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες διεξάγουν το λεγόμενο «κλινικό έλεγχο», διασφαλίζοντας ότι ο ασφαλισμένος-ασθενής λαμβάνει τις ενδεδειγμένες υπηρεσίες (φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες).
Εύλογα προκύπτει ένα απλό ερώτημα: Τόσα χρόνια ο ΕΟΠΥΥ δεν κάνει ελέγχους; Υποτίθεται ότι κάνει δειγματοληπτικά, κατασταλτικούς (αναδρομικούς) ελέγχους και όχι σε πραγματικό χρόνο και οι οποίοι έχουν πενιχρά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το 2022 σε σύνολο 477 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την κλειστή νοσηλεία το ποσοστό περικοπών ήταν μόλις 1,23%! Για να σας δώσω μία τάξη μεγέθους, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές όπου το σύστημα είναι ώριμο μετά από τόσα χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5-7% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά, δε, τις μαγνητικές και αξονικές, οι οποίες συνολικά το 2022 είχαν στοιχίσει 141 εκατ. ευρώ, το ποσοστό περικοπών ήταν μηδενικό!
Ο πρωταρχικός στόχος λοιπόν που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής την κα Θεανώ Καρποδίνη είναι αρκετά συντηρητικός: Το ποσοστό περικοπών θα φθάσει το 8% σε ετήσια βάση, δηλαδή, συνολικά να εξοικονομηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ σε σύνολο περίπου 620 εκατ. ευρώ (κλειστή νοσηλεία, αξονικές και μαγνητικές).
Βέβαια, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι στόχοι είναι πολύ συντηρητικοί. Η μέχρι σήμερα εμπειρία με πιλοτικά προγράμματα έχει δείξει ότι ρεαλιστικά είναι δυνατόν να επιτευχθούν ποσοστά περικοπών μεσοσταθμικά της τάξης του 12-15%.
Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι το 2014 είχε εφαρμοστεί ένα ανάλογο πρόγραμμα που αφορούσε όμως τον αναδρομικό έλεγχο των νοσηλειών. Ειδικότερα, διενεργήθηκε έλεγχος στη νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε γενικές ιδιωτικές κλινικές για το έτος 2013. Το ποσό των νοσηλειών, που τέθηκε υπό έλεγχο, ήταν ύψους 130 εκατ. ευρώ επί συνόλου περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Συνολικά λοιπόν υπήρξαν περικοπές ύψους 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή, περίπου 12% μεσοσταθμικά. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα του έργου πήγαν στράφι γιατί ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ακύρωσε το όλο project (οφελώντας προκλητικά όσους έκαναν περιττές χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ!).
Ας μην γυρίζουμε πίσω όμως. Το θέμα για τον Άδωνι Γεωργιάδη και όλους μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Και προς την κατεύθυνση αυτή, το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι να εφαρμόσουμε τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Μα καλά θα ρωτήσει κανείς: Υπάρχουν περιττές χρεώσεις στο ΕΣΥ; Ως απάντηση θα σας δώσω στοιχεία από μία πιλοτική έρευνα σε 1.000 νοσηλείες ασθενών, που έγινε πριν από λίγους μήνες για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο σημειωτέον θεωρείται – και όχι άδικα – ως το καλύτερα οργανωμένο νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Κάθεστε καλά; Το ποσοστό των περικοπών έφθασε στο 14,5%! Αν λάβουμε υπόψη μας τα οικονομικά μεγέθη των ΕΣΥ, τότε με απλά μαθηματικά μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα επίσης απλό συμπέρασμα: Εφαρμόζοντας έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, είναι δυνατόν να μειώσουμε το κόστος μέχρι και κατά 250 εκατ. !!!
Ιδού η Ρόδος κ. Άδωνι Γεωργιάδη…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ