Στη «τροχιά» καθολικής εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης μπαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αποβλέποντας στην αναβάθμιση της διοικητικής του λειτουργίας.
Το ΚΠΑ υιοθετήθηκε από το 2016 στις εσωτερικές του διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ, η πρότερη αξιοποίηση και η συμμετοχή των εργαζομένων συνέβαλαν στις αποφάσεις του Δ.Σ του Οργανισμού για τη πρόοδο και τη παραγωγικότητά τους σε σχέση με τη θέση ευθύνης τους.
Το εν λόγω ευρωπαϊκό εργαλείο ποιότητας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2000, έχει δοκιμασθεί ήδη από φορείς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την εκτίμηση και τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών τους, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ. Άξιο αναφοράς είναι ότι μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί ως χρήστες του ΚΠΑ 4000 οργανισμοί του Δημοσίου Τομέα στο Κέντρο Πόρων του ΚΠΑ (Caf Resource Center) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (EIPA), όπως προκύπτει από στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στο πνεύμα αυτό ο οργανισμός ζητά από τους εργαζόμενους, ασφαλισμένους και παρόχους να λάβουν μέρος στη διαδικασία και να συμπληρώσουν το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο. Με άξονα την οργανωτική βελτίωση του Οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά πως η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αφορά το σύνολο της κοινωνίας.
Το ΚΠΑ είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δηµόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα εγχείρημα να εισαχθούν οι αρχές Διοίκησης Ποιότητας στους δημόσιους οργανισμούς της Ε.Ε.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει σχεδιαστεί από την Ομάδα Καινοτόμων Δημοσίων Υπηρεσιών (Innovation Public Services Group), η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν συνεννόησης με τους Γενικούς ∆ιευθυντές των Υπουργείων ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ήπιο, απλό και εύχρηστο εργαλείο σε σύγκριση με ένα πλήρως ανεπτυγμένο μοντέλο Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, παρέχοντας τη δυνατότητα στις δημόσιες οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές και αρχές για να βελτιώσουν τη διοικητική τους ικανότητα και τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.
Το ΚΠΑ στηρίζεται στην αυτο-αξιολόγηση της δημόσιας οργάνωσης, μέσω καθορισμένης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεθοδολογίας, η οποία καταλήγει στον προσδιορισμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων και εφικτών μέτρων βελτίωσης.
Το εν λόγω εργαλείο δεν εστιάζει στην αξιολόγηση της ουσίας των δημόσιων πολιτικών της εκάστοτε δημόσιας οργάνωσης, αλλά κρίνει τη διοικητική της λειτουργία και δεν αξιολογεί το προσωπικό της δημόσιας οργάνωσης σε οποιοδήποτε ιεραρχικό επίπεδο ευθύνης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ