Σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα ακόμη και στην ηλικία των 73 ετών, υπάρχει αισθητή διαφορά στον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου, ανάλογα με το αν ασκείται τακτικά ή ζει καθιστική ζωή.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το όφελος είναι ανάλογο με το να κόψει κανείς το τσιγάρο σε προχωρημένη ηλικία. Αν μάλιστα η καθημερινή άσκηση είναι μέτριας έως μεγάλης έντασης, τότε ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως πέντε χρόνια περισσότερα, σε σχέση με αυτόν που κάνει καθιστική ζωή στην τρίτη ηλικία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίνγκαρ Χόλμε του Τμήματος Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατριακής «British Journal of Sports Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 5.700 άτομα 68 έως 77 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η μελέτη, σε βάθος 12ετίας, έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι έκαναν ελαφριά σωματική άσκηση λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα, δεν είχαν καμία μείωση στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Όμως η δραστηριότητα πάνω από μια ώρα είχε όφελος, από 32% έως 56%, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης.
Στην περίπτωση της έντονης άσκησης, ακόμη και λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα φάνηκε να έχει ορατό όφελος, καθώς σχετιζόταν με μια μείωση 23% έως 37% στον κίνδυνο καρδιαγγειακού ή άλλου θανάτου. Όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωνε κανείς σε έντονη άσκηση μέσα στην εβδομάδα, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου (έως 49%).

Έως πέντε χρόνια ζωής χαρίζει η καθημερινή άσκηση
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Κατάρρευση στις εφημερίες του Νοσοκομείου Αγίας Όλγας: Σοβαρές καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση
Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα ΕΚΠΑ: Έτος διεθνούς αριστείας και επιστημονικής πρωτοπορίας το 2025















Comments (0)