Ένα νέο πειραματικό φάρμακο δείχνει ότι μπορεί να αποκαταστήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα, που έχουν υποστεί βλάβη στους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.
Το φάρμακο περιλαμβάνει μία πρωτεΐνη με την ονομασία GDNF (Glial Cell Line Derived Neurotrophic Factor), η οποία όμως για να χορηγηθεί στον εγκέφαλο, χρειάζεται να γίνει στον ασθενή χειρουργική επέμβαση με ρομποτική υποβοήθηση.
Οι κλινικές δοκιμές, που έχουν γίνει στο βρετανικό πανεπιστήμιο Southmead του Μπρίστολ έδειξαν ότι η μέθοδος μπορεί να επιδράσει στους κατεστραμμένους νευρώνες του εγκεφάλου, αντιστρέφοντας την εγκεφαλική βλάβη κατά περίπου έξι χρόνια. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν χθες στο επιστημονικό περιοδικό Brain.
Πάντως, οι δοκιμές δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι η θεραπεία επιβράδυνε ή σταμάτησε τη νόσο. Παρόλο, που δεν βελτιώθηκαν τα συμπτώματα σε ασθενείς, που έλαβαν το φάρμακο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 1-2% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Προκαλεί τρόμο, μυϊκή δυσκαμψία και προβλήματα κινητικότητας και ισορροπίας. Αν και ορισμένα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα, δεν υπάρχει θεραπεία ή θεραπεία, που μπορεί πράγματι να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου.
Ο καθηγητής Steven Gill, σχεδιαστής της μελέτης στο νοσοκομείο Southmead στο Μπρίστολ, δήλωσε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης: «Ακόμη και σε χαμηλή δόση έχουμε δει στοιχεία βελτίωσης του ασθενούς, κάτι που είναι απίστευτα ενθαρρυντικό. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε προς μια κλινική δοκιμή χρησιμοποιώντας υψηλότερες δόσεις και αυτό το έργο χρειάζεται επειγόντως χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η πρώτη νευρο-αποκαταστατική θεραπεία για τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία είναι βεβαίως μια εξαιρετικά συναρπαστική προοπτική».
«Ενώ τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα, η μελέτη εξακολουθεί να είναι μια μεάλη επιτυχία, πρόσθεσε ο Δρ Arthur Roach, διευθυντής έρευνας στο UK Parkinson. «Έχει προωθήσει την κατανόησή μας για τις πιθανές επιδράσεις του GDNF στα κατεστραμμένα κύτταρα του εγκεφάλου, έδειξε ότι η παροχή μιας θεραπείας με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή και ότι είναι δυνατό να παραδοθούν φάρμακα με ακρίβεια στον εγκέφαλο».
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το UK Parkinson με την υποστήριξη του The Cure Parkinson Trust και σε συνεργασία με το North Bristol NHS Trust.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ