Skip to content

Επαναστατική θεραπεία στα οξέα εγκεφαλικά επεισόδια

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Τα πλεονεκτήματα της μηχανικής θρομβοεκτομής παρουσίασε από το βήμα του 3ου Health Innovation Conference ο Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Καθηγητής Νευροακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Saarland της Γερμανίας και Διευθυντής στο Τμήμα Νευροακτινολογίας του Νοσ. Bremen-Mitte & Διευθυντής στο Τμήμα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας στο Ερρίκος Ντυνάν.

Υπάρχει, στην κλινική πράξη πλέον, μια θεραπεία που μπορεί να σώσει ζωές και να γλυτώσει κάποιον από την αναπηρία. 800 χιλιάδες εγκεφαλικά καταγράφονται ετησίως στις ΗΠΑ, 1 εκατομμύριο στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 33 χιλιάδες. Είναι 3η αιτία θανάτου, 1η αιτία αναπηρίας και συχνή αιτία άνοιας. Στις ΗΠΑ κοστίζουν 34 δισ. $ ανά έτος και τα έξοδα αυτά αναμένεται να τριπλασιαστούν από το 2012 έως το 2030.

«Πιο σημαντική παράμετρος είναι ο χρόνος», τόνισε ο κ. Παπαναγιώτου. «Σε σύντομο χρονικό διάστημα χάνεται σημαντικό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου, για αυτό και απαιτείται άμεση επέμβαση», διευκρίνισε

Η μηχανική θρομβοεκτομή είναι μια διαδικασία παρόμοια με το μπαλονάκι που γίνεται στα στεφανιαία αγγεία τα τελευταία χρόνια. «Από τη βουβωνική χώρα ένας καθετήρας προωθείται έως τα εγκεφαλικά αγγεία και με αναρρόφηση του θρόμβου γίνεται η διάνοιξη του αγγείου», εξήγησε. Η κλινική βαρύτητα του ασθενούς επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ η ηλικία φαίνεται πως δεν επηρεάζει, σύμφωνα με τις μελέτες.

Στη διαδικασία τα πρώτα 5 βήματα πρέπει να γίνουν τις πρώτες ώρες, ακόμη και η μεταφορά με το ασθενοφόρο είναι κρίσιμης σημασίας, σύμφωνα με τον κ. Παπαναγιώτου. Εφαρμόζοντας τη μηχανική θρομβοεκτομή μπορούμε να προλάβουμε την αναπηρία, αλλά βασικό είναι να οργανωθούν σωστά τα κατάλληλα κέντρα.  Στην Ελλάδα είμαστε στο ξεκίνημα αυτής της μεθόδου, ενώ στη Γερμανία είναι ευρύτερα διαδεδομένη.

3rd Health Innovation ConferenceΕγκεφαλικόμηχανική θρομβοεκτομή

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα δεδομένα στην πρόβλεψη των συμπτωμάτων της ογκολογικής θεραπείας

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top