Έκκληση κάνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και υγειονομική μονάδα της χώρας.
Με αφορμή την ενδονοσοκομειακή διασποράς κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που παρέμενε ανεμβολίαστο, στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, η ένωση επισημαίνει την ανησυχία των πολιτών. Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ένωση το προαναφερθέν περιστατικό καταδεικνύει «την ανάγκη συστηματικής εποπτείας της εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς».
Αναμένοντας νέο επιδημικό κύμα, χρειάζεται η προληπτική ενίσχυση του ΕΣΥ και του προσωπικού του «τόσο για την προστασία της υγείας τους, όσο ασφαλώς και για την προστασία των πολιτών που νοσηλεύονται ή επισκέπτονται τα νοσοκομεία».
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καθιστά σαφές ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (ν3418/2005).
Ωστόσο συνιστά προς την Πολιτεία να φροντίσει για την υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίησή του προσωπικού σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και τους ιατρικούς συλλόγους.
Εάν όμως από τα δεδομένα δεν προκύπτει η επαρκής εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένα νοσοκομεία, τότε η ένωση υποστηρίζει ότι «οι αρχές οφείλουν να λάβουν δραστικότερα μέτρα και να εξετάσουν την επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ως προϋπόθεση για την εργασία των υγειονομικών».
Η κίνηση αυτή όμως θα πρέπει να εξεταστεί, σύμφωνα με την ένωση ως «έσχατη άμυνα του Συστήματος απέναντι σε όσους επαγγελματίες υγείας επιμένουν να εκθέτουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς σε υψηλό ρίσκο νόσησης».
Ως παράδειγμα φέρνει η ένωση τους εργαζόμενους σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια ή εστιατόριο), οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να διαθέτουν θεωρημένο Πιστοποιητικό Υγείας. Ακόμη και ο ΠΟΥ, ο οποίος «τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, δεν το αποκλείει όμως ως μέτρο στους υγειονομικούς».
Καταλήγοντας, η ένωση εξαίρει την προσφορά της πλειονότητας του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων στην μάχη απέναντι στην πανδημία, αλλά όπως αναφέρει «ο κράτος και η κοινωνία οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε αυτή την υπέρβαση, θέτοντας προς των ευθυνών της τη μερίδα των επαγγελματιών υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανταποκρισιμότητα του υγειονομικού συστήματος, αποφεύγοντας ή καθυστερώντας τον εμβολιασμό.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ