Αναπτυξιακή ευκαιρία και διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται χαρακτήρισαν το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» τρεις εκ των τεσσάρων αρμοδίων Υπουργών.
Απών από τη συνέντευξη τύπου ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Παρών ήταν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ν. Καρανίκας.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και στοχεύει στη ρύθμιση της παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος. Οι Υπουργοί Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας μίλησαν για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για επενδύσεις εκατομμυρίων.
Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:
α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες, όμως, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από ασθενείς στην Ελλάδα.
β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.
γ) προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.
ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους Έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.
«Με την παρέμβαση αυτή δημιουργούμε συνθήκες ευχερέστερης πρόσβασης των ασθενών που το έχουν ανάγκη σε αυτές τις αγωγές και φυσικά δίνουμε ώθηση αναπτυξιακή», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφέροντας πως υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο, τους όρους και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εν λόγω επιχειρηματικής δραστηριότητας περιέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Όπως τόνισε, προβλέπεται η δημιουργία καθετοποιημένης παραγωγικής μονάδας, που θα παράγει μέσω της καλλιέργειας αλλά και θα επεξεργάζεται το προϊόν, που θα είναι αποκλειστικά φαρμακευτικό. Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται διάθεση εκτός μονάδας πολλαπλασιαστικού υλικού, σπόρων προς σπορά ή φυτά προς φύτευση, ξεκαθάρισε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας πως παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η εισαγωγή διάθεση ή εξαγωγή τους ή εν γένει διάθεση οποιουδήποτε προϊόντος προκύψει στο ενδιάμεσο στάδιο. «Προς διάθεση θα είναι μόνο το τελικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης», σημείωσε.
Όπως υποστήριξε, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθύνθηκαν αρκετοί επιχειρηματίες τους οποίος και αναμένουν μετά την ψήφιση. Σε ό,τι αφορά την δραστηριοποίηση αγροτών προφανώς είναι δυνατή, αλλά ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε πως χρειάζεται μια σημαντική επένδυση, αλλά και η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, με κυρίαρχο το τεχνολογικό κομμάτι. Πάντως, σε ό,τι αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ο κ. Αποστόλου ανέδειξε το μειωμένο κόστος θέρμανσης, καθώς και τη διάρκεια και έντασης της ηλιοφάνειας.
Από πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε πως ο στόχος είναι διπλός: η καταπολέμηση της ανεργίας και η ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου ευχαρίστησε και το σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Καρανίκα για την πίστη και επιμονή του σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και τη βοήθεια του στην υλοποίηση.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, μόνο ένα business plan που τους παρουσιάστηκε μιλούσε για 2000 νέες θέσεις εργασίας και τελικό ποσό επένδυσης 750 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1, 5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.
Η τελική διάθεση προϊόντων θα γίνεται όπως με τα υπόλοιπα προϊόντα του πίνακα Β, δηλαδή μεσώ του κρατικού μονοπωλίου, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ξανθού, αλλά σημείωσε πως αναζητούνται τρόποι διευκόλυνσης της πρόσβασης. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι οι δίγραμμες συνταγές και σε δεύτερο χρόνο η ένταξη τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τη δυνατότητα να δίνεται σε όσους γιατρούς δέχονται ασθενείς με παθήσεις που επωφελούνται από τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.
Μάλιστα, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως εξετάζεται η ένταξη στο eprescription όψι μόνο της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και των άλλων ουσιών, από τους πίνακες Β και Δ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διαμορφωθεί και μητρώο ασθενών. Σε ερώτημα γύρω από τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί ακόμη και για την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε πως αυτό που επιχειρείται είναι η ιατρικοποίηση και όχι αποποινικοποίηση της προσέγγισης.
Πρόκειται για εξαρτησιογόνο ουσία που προκαλεί εθισμό, αλλά έχει αναγνωριστεί και ο ευεργετικός της ρόλος, υπό προϋποθέσεις και όρους. «Χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων για την ανάπτυξη εθνικού σχεδίου δράσης», σημείωσε ο κ. Ξανθός. Χαρακτήρισε, όμως, το Σχέδιο Νόμου μια «σημαντική παρέμβαση σε ένα τοπίο ανομίας, που επιτρέπει τη νόμιμη πρόσβαση σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη».
Πάντως, στον ΕΟΦ ακόμη είναι λίγα τα αιτήματα ασθενών για φαρμακευτική κάνναβη, με το πρώτο να έχει κατατεθεί στις 9 Νοεμβρίου 2017. Το σύστημα του ΕΟΦ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου οργανώνονται, με στόχο έκτακτες εισαγωγές, αφού δεν έχει καταθέσει φάκελο καμιά εταιρία που τα παράγει.
Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ