Το πρόσφατο περιστατικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», όπου ψυχικά ασθενής επιτέθηκε σε εργαζόμενο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε σε ψυχιατρικό ξενώνα πριν από περίπου 1 μήνα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας νοσηλευτής, ενώ πολλά ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και μεταξύ ασθενών στις ψυχιατρικές δομές.
Κι ενώ ακόμη εκκρεμούν οι ανακρίσεις για το θάνατο 3 ασθενών στο ΨΝΑ πριν από 1 μήνα, όταν ασθενής έβαλε φωτιά στο θάλαμο νοσηλείας, στον «Ευαγγελισμό» νοσηλευτές της Ψυχιατρικής Κλινικής ακόμη «σέρνονται» στα δικαστήρια για τη φωτιά που έβαλε ασθενής πριν από 4 χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν πολλοί ασθενείς και εργαζόμενοι και να πεθάνει η ίδια.
«Θέλουμε για μια ακόμη φορά να βροντοφωνάξουμε πως πρόκειται για περιστατικά που έχουν τις αιτίες τους κυρίως στην δραματική έλλειψη προσωπικού, που ασφαλώς επηρεάζει και τις συνθήκες νοσηλείας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε και το σωματείο εργαζομένων στο Ψ.Ν.Α.» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ).
Όπως επισημαίνει σχετικά, παρά τα δραματικά περιστατικά που έχουν προηγηθεί, στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος νοσηλεύονται σταθερά πάνω από 20 ψυχικά ασθενείς σε ράντζα, σε άθλιες συνθήκες. «Είναι οι άνθρωποι που σε μία κλινική δυναμικότητας 20 ασθενών έχουν έως και σήμερα ταυτόχρονα τη νοσηλευτική φροντίδα και επίβλεψη (φαγητό, εισιτήρια, εξιτήριο κ.λπ.) σε 40 έως 50!!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως όχι απλά δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ή στα νοσοκομεία, αλλά αντίθετα η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας επιδεινώνεται. Ήδη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, έχουν κλείσει 6 από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να έχει προσληφθεί προσωπικό για τις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων που «σηκώνουν» το κυρίως «βάρος» και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες δομές σε επίπεδο ΠΦΥ. Αναρωτιέται, έτσι, κανείς ποια θα είναι η κατάσταση από το Γενάρη όταν θα έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα 3 ψυχιατρικά νοσοκομεία (υποχρέωση της Ελλάδας έως 31/12/15);…
Από την πλευρά τους πάντως το ΣΕΝΕ διεκδικεί: • Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων. • Ανάπτυξη όλων των κρατικών δομών ψυχικής υγείας (π.χ. κέντρα κοινοτικής ψυχικής υγείας) ώστε να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση των χιλιάδων συνανθρώπων μας. • Ακύρωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και όλων των συμφώνων που αφορούν το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, που θα οδηγήσει σε πλήρη εξαθλίωση χιλιάδες ψυχικά ασθενείς χωρίς περίθαλψη κάτω από γέφυρες, αστέγους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ