Αυτοκριτική και αυτορρύθμιση χαρακτηρίζουν τη φαρμακευτική αγορά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν η πολιτεία επιβάλλει ρυθμιστικές αλλαγές. Πέρα από την εσωτερική ανάγκη της αγοράς για αλλαγή προτύπου, η σημασία αναδεικνύεται και από την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το φαρμακευτικό χώρο, όπως διαφάνηκε και από την έρευνα της MRB, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο 11ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management.
Σύμφωνα με το Δημήτρη Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB Hellas, το 24% των πολιτών που συμμετείχε σε έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται της φαρμακευτικές επιχειρήσεις, το 42% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και το υπόλοιπο 34% εμφάνισε ουδέτερη στάση απέναντι στον κλάδο. Βέβαια, παρότι μια από τις προκλήσεις της εποχής είναι το κόστος της καινοτομίας και η σχέση της με τα συστήματα υγείας, οι πολίτες φαίνεται να ζητούν περισσότερη καινοτομία. Το 46% εκτιμά πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν επενδύουν όσο πρέπει στα καινοτόμα φάρμακα. Αντιθέτως, το 35% εκτιμά ότι ο βαθμός επένδυσης στις νέες θεραπείες είναι ικανοποιητικός. Ένα 8% πιστεύει ότι ο φαρμακευτικός κλάδος επενδύει πολύ.
Σύμφωνα με τους προέδρους της Οργανωτικής Επιτροπής Μάκη Παπαταξιάρχη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Janssen και Κώστα Παναγούλια, Αντιπρόεδρο Vianex ο κλάδος διανύει μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία. Αλλά παρά τη δυσπιστία που εξακολουθεί να προκαλεί σε μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη κάνει την “αυτοκριτική” του και την “αυτορρύθμισή” του πολύ πριν αποφασίσει η Πολιτεία να επιβάλλει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ο κ. Παναγούλιας ανέφερε πως «η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους και έχει ένα μεγάλο ποσοστό επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, πολύ μεγαλύτερο από άλλους κλάδους. Τα προϊόντα μας θεραπεύουν και σώζουν ζωές και η ποιότητά τους διασφαλίζεται από αυστηρές προδιαγραφές στον τομέα της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου. Στις εμπορικές μας πρακτικές αυτορρυθμιστήκαμε πολύ νωρίτερα από την απόφαση της πολιτείας να ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο του χώρου μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαταξιάρχης υπογράμμισε πως το Συνέδριο έρχεται σε μία κρίσιμη και δύσκολη χρονικά συγκυρία για τον χώρο του φαρμάκου και πως «το φαρμακευτικό επιχειρείν θα πρέπει να επανεξετάσει όχι την παρουσία του στην διαδικασία της οικονομικής κρίσης, αλλά την παρουσία του πριν από αυτήν. Θα πρέπει να εξετάσει το λειτουργικό μοντέλο που εγκατέστησε, την ηθική που υπηρέτησε, την ηθική και την εικόνα που θεώρησε ότι έπρεπε να προσδώσει, τις αξίες που υπηρέτησε και πάνω από όλα τα μηνύματα που θεώρησε ότι έπρεπε να απευθύνει και να μεταδώσει και την προοπτική που προσέφερε προ κρίσης και όχι κρίσεως άλλοθι».
Βασικό ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαταξιάρχη, ο κλάδος να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι στα αδιέξοδα που δημιούργησε και με τη συμμετοχή των εργαζομένων να αναθεωρήσει τη στρατηγική του, να ανανεώσει το λόγο, σκέψη και φυσιογνωμία, αλλά και να μεταλλάξει συνολικά την επιχειρηματολογία του, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα, η ελληνική κοινωνία τον αντιμετωπίζει με συστολή, καχυποψία και αμφισβήτηση.
«Πρέπει να παραδεχθούμε πως η πολιτεία στην πρώτη της θεώρηση είχε δίκιο όταν μιλούσε για τη συμμετοχή των ασθενών, για την δαπάνη, την τιμολόγηση , την αποζημίωση, την λειτουργία, την αξιοπρέπεια που πρέπει να συνοδεύει όλα αυτά, το θεσμικό πλαίσιο, την ανάγκη διαχρονικότητας» είπε ο κ. Παπαταξιάρχης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «οι βελτιώσεις οι οποίες προσφέρθηκαν δεν είναι απαραίτητα μεταρρυθμίσεις» και πως «δεν έχει απαραίτητα δίκιο όταν επιμένει σε μονόδρομες επιλογές, είτε σε επίμονες, μακροχρόνιες, κοστολογικές μονοπροσεγγίσεις, παραγνωρίζοντας κάθε έννοια αξίας».
«Υπάρχουν υπερβολές και κακές πρακτικές, αλλά αυτές είναι μεμονωμένες και σε κάθε περίπτωση, υπερτονίζονται, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι πιο καλά επιτηρούμενος και από τον τραπεζικό», τόνισε από την πλευρά του ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, Βασίλης Πενταφράγκας. Όπως εξήγησε, το νομοθετικό πλαίσιο παράγει στρεβλώσεις, όχι μόνο τώρα, αλλά και χρόνια πριν την κρίση. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως είπε, εξακολουθούσαμε να βλέπουμε μόνο την τιμολογιακή διάσταση των πραγμάτων. «Όταν φθάσαμε στο 2009 είχαμε μία ευκαιρία να αξιολογήσουμε το γιατί υπήρξαν αυτές οι υπερβολές, αλλά πάλι δεν το κάναμε παρά την μνημονιακή πίεση» είπε ο κ. Πενταφράγκας, εκτιμώντας ότι ο κλάδος θα πρέπει να αρχίσει να αποδομεί τα στερεότυπα που τον συνοδεύουν εστιάζοντας στις πραγματική του συνεισφορά, όπως είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το 1/ 3 των φαρμάκων διατίθενται δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία.
Στην ανάγκη αποζημίωσης των προϊόντων εγκαίρως και στην πραγματική τους αξία εστίασε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης υπογραμμίζοντας πάντως την σημασία που έχει για την διαπραγμάτευση και στη συνεργασία τόσο η εμπιστοσύνη Οργανισμού – Παραγωγών όσο και Ασθενών – Παραγωγών.
Η Πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για σταθερό πλαίσιο συνομιλιών, ώστε να “χτισθεί” η εμπιστοσύνη με τον κλάδο. Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως παρά τις προσπάθειες εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και προκλητής ζήτησης, στα οποία “η κρίση δεν έβαλε τάξη”.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου με την απονομή των Αριστείων Ε.Ε.Φα.Μ. 2016-2017, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, Σοφία Νάσιου εξήγησε πως η φιλοσοφία της εταιρείας βασίζεται στην παραδοχή ότι «η εικόνα και το έργο της φαρμακοβιομηχανίας είναι στην ουσία οι άνθρωποί της”, γι΄ αυτό και πίσω από κάθε πρωτοβουλία της κρύβεται το μήνυμα: “Αξία στο στέλεχος, Προσφορά στην Υγεία». Λειτουργώντας άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο των δράσεων της Ε.Ε.Φα.Μ. βρίσκονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το επιστέγασμα των οποίων αποτελεί το Συνέδριο της, για την πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης του οποίου εργάστηκαν για 18 μήνες περισσότερα από 100 άτομα και ενεπλάκησαν πάνω από 50 φορείς και εταιρείες του κλάδου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ