Ειδικότερα, αν και κρίνει ως θετική καινοτομία την εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού στα ΦΥΚ, ο ΠΙΣ υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέπουν τη δημιουργία ελλείψεων.
«Οι κλειστοί προϋπολογισμοί δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία, γιατί το κοινωνικό κράτος πρέπει να φροντίζει για τις πραγματικές ανάγκες, το καλλίτερο αποτέλεσμα για την υγεία, με το μικρότερο κόστος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τονίζει παράλληλα, ότι το ΥΥΚΑ θα πρέπει να δει το θέμα με προσοχή, έχοντας εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις σοβαρές παθήσεις: πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών και επιδημιολογικές μελέτες, προκειμένου «να μην δημιουργηθούν πραγματικές ή τεχνητές ελλείψεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών».
Ο ΠΙΣ επαναλαμβάνει επίσης, την επισήμανσή του για την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού των 2 δις ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, τον οποίο χαρακτηρίζει χαμηλό, δεδομένου ότι προστέθηκε σε αυτόν και η παροχή περίθαλψης στους ανασφάλιστους πολίτες.
«Σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και θεραπείες, χρειάζεται αναπροσαρμογή προς τα πάνω, τουλάχιστον κατά 500 εκ. και δεν θα κουραζόμαστε από τη θέση μας αυτή να υποστηρίζουμε ότι πιστεύουμε πως δεν πρέπει να στερείται ο πολίτης την αναγκαία θεραπεία του» σημειώνει σχετικά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ