Τους ενδοιασμούς του εξέφρασε ο επικ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης για το μέγεθος της ενδεχόμενης αυξημένης μεταδοτικότητας του βρετανικού στελέχους της μετάλλαξης του SARS-CoV-2.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εμφάνιση της εν λόγω μετάλλαξης δείχνει αντιμετωπίσιμη και η παρουσία μιας μετάλλαξης σε μία περιοχή δεν συνεπάγεται αυτόματα και έλευση νέου κύματος της πανδημίας.
Ειδδικότερα, σε ανάρτησή του στα social media, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε τις ενστάνσεις του σχετικά με την επίδραση του βρετανικού στελέχους με την αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή ως Nelly για τους εξής λόγους :
1) Στην Ουαλία ενώ υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος αυτό που προκάλεσε το τρίτο κύμα ήταν τα άλλα στελέχη.
2) Στην Σκωτία ενώ υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν είδαν τρίτο κύμα.
3) Στην Βόρεια Ιρλανδία το τρίτο κύμα ήρθε ως αποτέλεσμα και των δυο «τύπων του ιού».
4) Στο Λονδίνο πέρασε η κορυφή της επιδημίας του μεταλλαγμένου και βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού του μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου).
5) Στην Ανατολική Αγγλία αφού πέρασε η κορυφή του μεταλλαγμένου βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου).
6) Στην Νοτιοανατολική Αγγλία πέρασε η κορυφή του μεταλλαγμένου βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου).
7) Στις υπόλοιπες περιοχές δεν βλέπουμε τρίτα κύματα και τα ποσοστά μεταξύ τους παραμένουν λίγο πολύ σταθερά.
8) Επίσης η εβδομαδιαία έκθεση λέει: «In England, trends in new variant compatible positives varied substantially by region. At the national level is likely that the number of people testing positive for the new variant compatible and all other positives has decreased in the week ending 16 January 2021.”
Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε μια ερμηνεία «μία εναλλακτική υπόθεση που μπορεί να εξηγήσει την μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι το Λονδίνο όπου επικράτησε η μετάλλαξη έχει μεγάλη διασυνδεσιμότητα με όλο τον κόσμο και σίγουρα με όλες τις περιοχές της Αγγλίας».
Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι «η διασπορά ενός στελέχους που δημιουργεί επιδημία στο Λονδίνο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει πολλές περιοχές. Σίγουρα η αυξημένη μετάδοση είναι μία υπόθεση που είναι πιθανό να ισχύει, αλλά ακόμα και έτσι να είναι δεν είδαμε το στέλεχος να προκαλεί τρίτα κύματα σε όλη την Αγγλία παρά μόνο σε τρεις περιοχές που είναι η μία δίπλα στην άλλη και προφανώς πρόκειται για τοπική συσχετιζόμενη διασπορά».
Ο καθηγητής παρέθεσε διαγράμματα επιδημιολογικής επιτήρησης της βρετανικής Nelly στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχολίασε ότι διαφαίνεται πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ