Κραυγή αγωνίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε Βόλο και Λέσβο, καθώς λίγο πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα της τουριστικής περιόδου, οι ελλείψεις στις δομές του ΕΣΥ “χτυπούν κόκκινο”.
Έντονος είναι ο προβληματισμός αυτό το διάστημα στο “Βοστάνειο” Nοσοκομείο Μυτιλήνης σχετικά με το ζήτημα των αναισθησιολόγων, που από τις αρχές του μήνα είναι μόνο 3 με αποτέλεσμα να απειλείται ο προγραμματισμός των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
“Οι τρεις αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του τμήματος. Ακόμα και αν εκτελούν το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ενεργών εφημεριών, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις μέρες του μήνα” αναφέρει σχετικά ο τοπικός σύλλογος γιατρών ΕΣΥ. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα χειρουργεία που εκτελέστηκαν από την αρχή του χρόνου (τακτικά και επείγοντα) καταγράφουν αυξητική τάση πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που αναισθησιολόγοι έχουν αναλάβει και τις διακομιδές ασθενών από και προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Αναρωτιούνται δε, τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας εκ των τριών γιατρών αναγκαστεί να απουσιάσει.
Το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από αρχές του χρόνου με τη συνταξιοδότηση 1ός εκ των 5 γιατρών που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις αρχές του μήνα, όταν ο 4ος γιατρός διορίστηκε ως μόνιμος σε κενή θέση του Νοσοκομείου Λήμνου.
“Για την αποχώρηση των δύο αναισθησιολόγων, οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και επανειλημμένα εδώ και έξι μήνες. Όμως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για να μη φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο” υποστηρίζει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι οι συνθήκες στα νησιά είναι διαφορετικές απ’ ότι στην ηπειρωτική χώρα, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα διακομιδής περιστατικού σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης.
“Η υπομονή των συναδέλφων μας έχει εξαντληθεί. Απαιτούμε να δοθεί λύση τώρα! Να ενισχυθεί άμεσα το τμήμα με τουλάχιστον έναν αναισθησιολόγο. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κρίσης της μιας θέσης αναισθησιολογίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Να προκηρυχθεί άμεσα άλλη μια κενή θέση αναισθησιολόγου” καταλήγει η ανακοίνωση.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν τρεις κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου: η Παιδιατρική, η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική. Στην τελευταία επίκειται αποχώρηση επικουρικού γιατρού και η κλινική θα μείνει ακάλυπτη από εφημερίες για κάποιες ημέρες το μήνα, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ΩΡΛ, η οποία δεν έχει μόνιμο γιατρό μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή της και τα κενά καλύπτονται όπως-όπως από μετακινήσεις γιατρών. Την ίδια ώρα, η Παιδιατρική Κλινική έχει μείνει με 6 έναντι 3ών γιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης των εφημεριών στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης γιατρών ΕΣΥ, Νίκο Χαυτούρα, η Παιδιατρική έχει ενημερώσει τη Διοίκηση για το πρόβλημα της υποστελέχωσης εδώ και αρκετές εβδομάδες. Προειδοποιεί, παράλληλα, ότι τα λειτουργικά αδιέξοδα του νοσηλευτικού ιδρύματος θα πληθύνουν από το Σεπτέμβριο όπου και αναμένεται η αποχώρηση των επικουρικών γιατρών. “Για παράδειγμα θα υπάρξει πρόβλημα με τη στελέχωση του γαστρεντερολογικού ιατρείου” σημειώνει.
Πηγή: thessalia.gr, dimokratis.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ