Νέα έρευνα δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση τηγανισμένων τροφών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών, ειδικά τηγανισμένου κοτόπουλου και ψαριών, θα μπορούσε να έχει σημαντικό, θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.
Η έρευνα αφορούσε περισσότερες από 100.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες συμμετείχαν στην Women’s Health Initiative (WHI) μεταξύ 1993-1998 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το Φεβρουάριο του 2017. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.
Έως το ένα τρίτο των ενηλίκων στη Βόρεια Αμερική καταναλώνουν fast food και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη των τηγανισμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.
Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο θανάτου που συνδέεται με την κατανάλωση των τηγανισμένων τροφών είναι περιορισμένα και υπόκεινται σε πολλή συζήτηση. Έτσι, οι Αμερικανοί ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση της κατανάλωσης τηγανητών με το θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, και ιδίως τον θάνατο που συνδέεται με τον καρκίνο.
Χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τη διατροφή των 106.966 γυναικών, που συμμετείχαν και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους, καταγράφηκαν συνολικά 31.588 θάνατοι, από τους οποίους 9.320 σχετίζονταν με την καρδιά, 8.358 με καρκίνο και 13.880 με άλλες αιτίες.
Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση διαφόρων τηγανητών τροφών, όπως: κοτόπουλο. ψάρια, οστρακοειδή (γαρίδες και στρείδια), πατάτες τηγανητές, τσιπς και tacos. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση των τηγανισμένων τροφών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία:
- Ειδικότερα, οι γυναίκες που έτρωγαν μια ή περισσότερες μερίδες την ημέρα είχαν 8% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τηγανητά.
- Μία ή περισσότερες μερίδες τηγανισμένου κοτόπουλου την ημέρα συνδέονταν με 13% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και με 12% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά!
- Μία ή περισσότερες μερίδες τηγανισμένου ψαριού / οστρακοειδών ημερησίως συνδέθηκε με 7% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 13% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση τηγανισμένων τροφών συνδέεται με το θάνατο, που συνδέεται με τον καρκίνο. Οι γυναίκες που έτρωγαν συχνά τηγανητά τείνουν να είναι νεότεροι, μη λευκοί, με λιγότερη εκπαίδευση και χαμηλότερο εισόδημα. Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι καπνιστές, να ασκούνται λιγότερο και να έχουν χαμηλότερη ποιότητα διατροφής.
Comments (0)