Ένα πρωτόγνωρο συμβάν για τα δεδομένα του ΕΣΥ, έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, στο “φόντο” της κυβερνητικής απόφασης για την εκδίωξη των ιδιωτικών συνεργείων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Εργολάβος, ο οποίος αμφισβητεί τη σύναψη συμβάσεων του νοσοκομείου με εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Διοικητή και του Διευθυντή Διοικητικού του ΠΓΝ Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να τους αναζητά για να τους συλλάβει. Η μήνυση βασίστηκε σε δικαστική απόφαση αναστολής εκτέλεσης της προαναφερόμενης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, η οποία εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου από το Εφετείο.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα όργανα του νόμου πράγματι συνέλαβαν το Διοικητικό Διευθυντή ενώ ο Διοικητής παρουσιάστηκε αργότερα αυτοβούλως στην αστυνομία. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο.
Το ίδιο είχε συμβεί πρόσφατα και στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
Για την ΠΟΕΔΗΝ την ευθύνη για το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί και τη διαιώνισή του, έχει ακέραια η πολιτική ηγεσία.
“Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνεται το σαθρό θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε το Υπουργείο Υγείας. Θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο άρθρο 97 Ν. 4368/2016, άρθρο 51 Ν. 4384/2016 άρθρο 63 Ν. 4430/2016 στις διατάξεις που στέκουν οι εργολάβοι και κερδίζουν τις αιτήσεις αναστολής στα Δικαστήρια. Τα ίδια σημεία επισημαίνει και πρωτόδικη Δικαστική Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξετάζει εάν είναι νόμιμη η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού. Αρ. Πράξης 0243 Συν/ση 30η /31-10-2017” αναφέρει σχετικά.
Καλεί, παράλληλα, την κυβέρνηση να σταματήσει το πίνγκ πόνγκ με τους εργαζόμενους και τα υπηρεσιακά στελέχη για πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους και να εφαρμόσει όσα αναγράφονται στις Αποφάσεις των Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
“Η λύση είναι μία και μοναδική. Αντικατάσταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου άρθρο 69 Ν. 4368/2016, άρθρο 51 Ν. 4384/2016 και άρθρο 63 Ν. 4430/2016 και ρητή πρόβλεψη: • Την διακοπή της συνεργασίας των Νοσοκομείων με τους εργολάβους επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος (ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, σπατάλη κλπ). • Την σύσταση αντίστοιχου αριθμού οργανικών θέσεων με τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων που τώρα δεν υφίστανται. • Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι επείγουσες και απρόβλεπτες όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου” καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ