Του Μανώλη Δερμιτζάκη (*),
Καθηγητή γενετικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Γενεύης,
Προέδρου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλαδα
(*) Αναδημοσίευση από ανάρτηση στο Facebook
Έχει προταθεί από κάποιους ότι θα έπρεπε να γίνει απόλυτη απομόνωση των ηλικιωμένων (ας πούμε άνω των 65 ετών) και οι υπόλοιποι να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ένας πρόχειρος υπολογισμός, που ακολουθεί, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα είχαμε πάνω από διπλάσιους θανάτους στο μοντέλο επιλεκτικής απομόνωσης ηλικιωμένων.
Το επιχείρημα της επιλεκτικής απομόνωσης μόνο των ηλικιωμένων στηρίζεται στο ότι η πραγματική θνητότητα μπορεί να είναι πολύ χαμηλή (μικρότερη του 1%), οπότε δεν υπάρχει λόγος να κλείσει η οικονομία. Μέχρι τωρα εχουν χάσει τη ζωή τους 40,000 άνθρωποι και ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα έσωσαν μέχρι τώρα επιπλέον 59,000 ανθρώπους. Ας δούμε λοιπόν πως έγινε αυτο σε ένα πρόχειρο υπολογισμό (back of the envelope όπως λέμε).
Με βάση τα δεδομένα από τα πρώτα αμερικανικά νοσοκομεία 70% των ασθενών, 55% των νοσηλευμένων, 48% αυτών σε ΜΕΘ και 20% των θανάτων είναι για ανθρώπους κάτω των 65 χρόνων. Ας πάρουμε τώρα ένα υποθετικό δείγμα πληθυσμού Χ, τέτοιο ώστε 1.000 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ, οι 480 των οποίων είναι κάτω των 65.
Με αυτα τα δεδομένα, και μετά απο μέτρα απομόνωσης και εκτεταμένης ενίσχυσης κρεβατιών ΜΕΘ και αναπνευστηρων το σύστημα υγείας ειναι πολυ πιεσμένο και πάλι δεν φτάνουν οι υποδομές. Με βάση τη μελέτη του Imperial College, αν δεν υπήρχαν μέτρα θα ειχαμε πολλαπλάσιους ασθενείς (τουλάχιστον 4 φορές πάνω), νοσηλευόμενους και σε ΜΕΘ.
Αυτό σημαίνει ότι αν αποφασίζαμε να αφήσουμε όλους τους κάτω των 65 ελεύθερους (και ήταν οι μόνοι που συνεισέφεραν, στους ασθενείς σε ΜΕΘ), τότε θα είχαμε τουλάχιστον 4 φορές πιο πάνω ασθενείς σε ΜΕΘ και αυτό θα αυξανόταν με τον καιρό. Αν επομένως πάμε πίσω στο παραπάνω δείγμα πληθυσμού , αντί για 480 σε ΜΕΘ θα ειχαμε 4 επί 480, δηλαδή, περίπου 2.000 άτομα, όλοι νέοι, την ίδια στιγμή!
Με δεδομένο ότι ήδη με 1.000 άτομα δε φτάνουν οι ΜΕΘ, από τους 2.000 μόνο οι μισοί το πολύ θα ήταν σε ΜΕΘ και οι άλλοι όχι και μάλλον θα έχαναν τη ζωή τους όλοι. Με δεδομένο επισης οτι ένα 30-40% των 1.000 που θα ήταν σε ΜΕΘ (300-400 άτομα) επίσης θα έχαναν τη ζωή τους θα είχαμε συνολικά 1.300-1.400 θανάτους, όλοι νέοι.
Πως εξηγείται αυτο; Ο λόγος είναι ότι παρ’ όλη τη πιθανή χαμηλή θεωρητική θνητότητα, η συγκέντρωση πολλών περιστατικών σε μικρό διάστημα χρόνου δε δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας να προσφέρει τη σωστή υποστήριξη, ώστε να επιτευχθεί η χαμηλή θνητότητα.
Αν σας μπέρδεψα, ορίστε το συμπέρασμα: με τα τωρινά δεδομένα στο υποθετικό δείγμα πληθυσμού Χ χάνουν τη ζωή τους περίπου 600 άνθρωποι, 80% των οποίων είναι άνω 65. Με το μοντέλο απομόνωσης μόνο των άνω των 65 και ελεύθερη κίνηση των υπόλοιπων, στην ίδια μονάδα πληθυσμού Χ θα πέθαιναν 1.300-1.400 νέοι.
Εσείς ποιο μοντέλο προτιμάτε;
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ