Σχεδόν 12 τετραγωνικά μέτρα τεχνητού δέρματος έχουν παραχθεί και έχουν μεταμοσχευθεί σε ασθενείς στην μονάδα σοβαρών εγκαυμάτων του νοσοκομείο «Virgin del Rocio» στη Σεβίλλη. Συνολικά, από αυτήν την θεραπεία ωφελήθηκαν 18 άνθρωποι.
Πρώτη φορά δόθηκε άδεια στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Virgin del Rocio» για χρήση μοσχευμάτων τεχνητού δέρματος για ιατρικούς λόγους. Όπως μετέδωσε το euronews, αξιοποιήθηκε η καλλιέργεια κερατινοκυττάρων, γνωστή εδώ και τριάντα χρόνια. Μετά την άδεια που δόθηκε στην υγειονομική μονάδα δεν αποτελεί πλέον μια πειραματική θεραπεία. Η εν λόγω μονάδα εγκαυμάτων εργάστηκε στο τεχνητό δέρμα για χρόνια. Οι γιατροί τονίζουν τα πλεονεκτήματά του, αλλά εφαρμόζουν και τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Μειονέκτημα αποτελεί ο κίνδυνος μόλυνσης καθώς οι εν λόγω ασθενείς έχουν χάσει σχεδόν όλη την ακεραιότητα του δέρματός τους είναι πολύ επιρρεπείς στο να υποστούν κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Στην χρόνια έρευνα για την ανάπτυξη του τεχνητού ανθρώπινου δέρματος είναι επικεφαλής ο καθηγητής Αντόνιο Κάμπος από το πανεπιστήμιο της Γρανάδα. Για τους σκοπούς της έρευνας χρειάστηκε η παρατήρηση στο μικροσκόπιο των φυσικών ιστών του ανθρώπινου σώματος. Η επίτευξή του θεωρείται ιατρικό ορόσημο καθώς αναμένεται να βοηθήσει ανθρώπους να νιώσουν ξανά άνετα με το δέρμα τους.
Σύμφωνα με την μαρτυρία ασθενή που είχε εγκαύματα στο 75% του σώματός του και οι γιατροί του έδωσαν λιγότερο από 48 ώρες ζωής, υποβλήθηκε σε 12 μεταμοσχεύσεις δέρματος, ενώ έλαβε μοσχεύματα τεχνητού δέρματος, η διαφορά που νιώθει από το φυσικό δέρμα είναι πως «το τεχνητό είναι πιο σκληρό, πιο άκαμπτο».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ