Μία ακόμη ατέλεια στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και κατά συνέπεια στην ορθή υλοποίηση των αποφάσεων για έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ξεφύγει κατά πολύ από τα προσδοκώμενα μεγέθη, διαπιστώνουν οι χρήστες της εφαρμογής.
Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τον περασμένο Ιούνη (ΦΕΚ Β’ 117) ενεργοποιήθηκε ο έλεγχος των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων. Η ενημέρωση του συστήματος, όμως, παρέλειψε να συμπεριλάβει και τα πρωτότυπα σκευάσματα των οποίων έχει λήξει η πατέντα και τα οποία κανονικά εντάσσονται στην προαναφερόμενη κατηγορία.
Ο ΙΣΑ εξηγεί πως οι γιατροί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια πρωτότυπα φάρμακα βρίσκονται εκτός προστασίας και προσαρτώνται στο ποσοστό των γενοσήμων, κι ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αναβάθμιση του συστήματος, με ειδική αναφορά στα off-patent σκευάσματα.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ