Επίσημη «πρεμιέρα» έκανε η Μονάδα Κλινικών Ερευνών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, κατόπιν της πιστοποίησή της. Πλέον πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα κλινικές μελέτες φάσης Ι, μελέτες βιοϊσοδυναμίας ή/και θεραπευτικής ισοδυναμίας, μελέτες φαρμακοεπαγρύπνησης – φαρμακοεπιδημιολογίας κ.ά.
Κλινικές μελέτες φάσης I και οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας ή/και θεραπευτικής ισοδυναμίας θα γίνουν για πρώτη φορά στην χώρα μας, προσφέροντας ώθηση στην ιατρική έρευνα στη χώρα μας. Επιδίωξη είναι και η διασφάλιση οικονομικών πόρων που μέχρι σήμερα διοχετεύονταν στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, εκτελεστικός διευθυντή ΕΜΒΙΕΕ, π. πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης σε ανάρτησή του στη σελίδα του νοσοκομείου στα social media η μονάδα λειτουργεί από τις 15 Ιουνίου 2021. Συγκεκριμένα, ανήκει στην Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ), όπως η Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας και η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δομή του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, η οποία ιδρύθηκε με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ το Φεβρουάριο του 2019 και απέκτησε ΦΕΚ τον Οκτώβριο 2020 (ΦΕΚ 4443/8.10.2020).Η μονάδα στεγάζεται στον 4ο όροφο του κεντρικού κτηρίου και περιλαμβάνει 18 κλίνες (σε δύο τετράκλινα και πέντε δίκλινα δωμάτια), εργαστήριο, φαρμακείο, γραφείο ιατρού, και χώρο αναψυχής για τους συμμετέχοντες σε μια μελέτη (σε περίπτωση που το πρωτόκολλο απαιτεί παραμονή για ένα ή περισσότερα βράδια στο Νοσοκομείο).
Για την διεξαγωγή των κλινικών μελετών σχεδιάζεται πρωτόκολλο, με βάση τα επιστημονικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν. Το πρωτόκολλο ελέγχεται από τον ΕΟΦ και την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας. Αρχή γίνεται εφόσον λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Για να συμμετάσχει ένας υγιής εθελοντής σε μια κλινική μελέτη θα πρέπει να συμπληρώσει μια αίτηση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.subre.auth.gr).
Πέρα από την πιστοποίηση της βιοϊσοδυναμίας ή/και θεραπευτικής ισοδυναμίας ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων (γενοσήμων, αντιγράφων), αλλά και πρωτότυπων φαρμακευτικών ουσιών, θα ελέγχεται και η φαρμακοκινητική συμπεριφορά (απορρόφηση, κατανομή, μεταβολισμός, απέκκριση) ιδιοσκευασμάτων (συστημάτων) ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων και σκευασμάτων που παρασκευάζονται με μεθόδους νανοτεχνολογίας. Στόχος είναι να αδειοδοτηθεί η χορήγησή τους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ