Κύρια εργασία της Ομάδας είναι η επεξεργασία ενός κειμένου θέσεων και προτάσεων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας ΠΦΥ. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε πως υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα αναβαθμίσει το ρόλο της ΠΦΥ και θα την καταστήσει πραγματικό και ισχυρό πυλώνα του συστήματος υγείας.
Εξαρχής, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μιλούσε για την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, έστω και εκ των υστέρων, προκειμένου να διασωθεί και να ανακάμψει η ΠΦΥ, όπως ανέφεραν στο Virus κύκλοι της Αριστοτέλους. Αλλά, ήταν σαφές ότι η όποια προσπάθεια θα πρέπει να γίνει συντονισμένα και όχι με τον άναρχο και ατελέσφορο τρόπο, με τον οποίο έχει «μεταρρυθμιστεί» η δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη έως σήμερα.
Όπως αναφέρει και η επίσημη ενημέρωση, για να καταστεί αποτελεσματική η όποια αναβάθμιση της ΠΦΥ θα πρέπει δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δομών, που σήμερα είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Για ποια δομή χτυπάει η κουδούνα; Αν και το μυαλό μπορεί να πάει σε πολλά προβληματικά σημεία της ΠΦΥ, αυτό που φέρεται να προκαλεί τους περισσότερους πονοκεφάλους, από την πρώτη στιγμή, στη νέα ηγεσία είναι το ΠΕΔΥ… Πληροφορίες θέλουν την Αριστοτέλους να αναγνωρίζει πως η όποια αναβάθμιση της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας απαιτεί αντίστοιχη αναβάθμιση των δομών του ΠΕΔΥ. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, των απαξιωμένων εργαστηρίων του, που εδώ και μήνες στερούνται υλικών, ανθρώπων και …ασφαλισμένων, αφού φαίνεται πως τα προβλήματα στη λειτουργία τους έχουν σπρώξει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών στους ιδιώτες παρόχους.
«Στην περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης που διανύουμε, η ανάγκη αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ είναι επιτακτική καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της ισότιμης και καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού και της ανακούφισης των πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ποια θα είναι, όμως, η βάση, ο πυρήνας της νέας ΠΦΥ; Οι σκέψεις είναι πολλές, αλλά αυτή που φαίνεται να «παίρνει κεφάλι», σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, είναι ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού και η ουσιαστική ενίσχυση του. Όχι, όμως, ως τροχονόμου ασθενών αλλά με αυξημένες ευθύνες στο κομμάτι της πρόληψης και της συνολικότερης φροντίδας των πολιτών.
Ουσιαστικά, η ηγεσία του Υπουργείου φέρεται να τείνει προς μια συνολική αλλαγή μοντέλου στην ΠΦΥ. Σε αυτό το μοντέλο, πέραν του οικογενειακού γιατρού, αυξημένο ρόλο θα έχει και η Ομάδα Υγείας, η οποία, όμως, δεν θα είναι ιατροκεντρική, αλλά διεπιστημονική. Θα επιδιωχθεί, δηλαδή, η συμμετοχή νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών της υγείας.
Βέβαια, σε πρώτο στάδιο, σημεία αναφοράς θα αποτελούν τα ΚΥ αστικού τύπου και τα τοπικά περιφερειακά ιατρεία.
Μια τέτοια, όμως, πυρηνική αλλαγή μοντέλου, ίσως αποδειχθεί ουτοπική, αν όχι δυσλειτουργική, αφού κινδυνεύει να σκοντάψει στις υπάρχουσες σχέσεις των Ελλήνων με τους γιατρούς τους.
Μια σειρά ερωτημάτων γεννούνται: Πως και με ποιου ευθύνη θα επιλέγεται ο οικογενειακός γιατρός; Θα υπάρχει περιθώριο επιλογής οικογενειακού γιατρού από τους ίδιους τους πολίτες και μέχρι πιο σημείο θα φθάνουν οι ευθύνες του;
Ίσως, λοιπόν, μια τέτοια ραγδαία μεταβολή προσέγγισης στην παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας να αποδειχθεί προβληματική εν τη γενέσει της, αφού φαίνεται δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων γύρω από την πρόσβαση στους γιατρούς, τόσο ριζικά.
Βέβαια, όλα αυτά είναι μάλλον πρώτες σκέψεις και πρώιμα σχέδια της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που μπορεί τελικά να απέχουν από την πρόταση της Ομάδας Εργασίας για την ΠΦΥ.
Ένα μεταβατικό στάδιο έως την όποια νέα πραγματικότητα μοιαζει αναπόφευκτο, χωρίς όμως να είναι ούτε αυτό σαφές πως θα επιτευχθεί, πρόβλημα που αναγνωρίζει και η Αριστοτέλους.
«Το κείμενο που θα προκύψει με την ολοκλήρωση των εργασιών της Ομάδας, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ποιοτικού μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο θα βασίζεται στις αρχές της αποτελεσματικότητας και της ισότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της Αριστοτέλους, προσθέτοντας πως το σχέδιο αυτό, στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους υγειονομικούς φορείς που σχετίζονται με την ΠΦΥ ώστε «μέσα από γόνιμο διάλογο να εμπλουτιστεί και να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη και σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση».
Σε όλα αυτά προστίθεται και η κριτική πολλών γύρω από τη σύσταση αυτής της Ομάδας Εργασίας, μιας ακόμη προσπάθειας διερεύνησης τρόπων αναβάθμισης της ΠΦΥ στη χώρα μας, τομέας που έχει μελετηθεί και ξαναμελετηθεί και με την καταβολή «χρυσών» αμοιβών, που έχουν αποτελέσει και αντικείμενο έντονης πολιτικής κόντρας (βλ. τα βέλη που αντήλλαξαν Κουρουμπλής και Άδωνις για την έρευνα του ΠΟΥ).
Αν αυτή η Ομάδα Εργασίας (τα μέλη της οποίας είναι αμισθί, όπως σημειώνουν από την Αριστοτέλους) δώσει τελικά τη λύση μένει να το δούμε…
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ