Skip to content

Επισκέπτες Υγείας: Κρίσιμα τα εμβόλια για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Την σημασία του εμβολιασμού και της καλλιέργειας εμβολιαστικής κουλτούρας επεσήμανε ο Πανελλήνιος Σύλλογος  Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ), με αφορμή την Παγκόσμια  Εβδομάδα Ανοσοποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Η συμβολή τους τονίζεται στην πρόληψη και προστασία από τα λοιμώδη νοσήματα.

Ο  εμβολιασμός είναι αναπόσπαστο στοιχεία  της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. «Τα εμβόλια είναι κρίσιμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, ενισχύουν την παγκόσμια ασφάλεια υγείας και αποτελούν  ζωτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής», τόνισε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε ο Σύλλογος με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης.

Πτώση ποσοστών εμβολιασμού

«Το 2024 είχαμε 4.800% αύξηση των περιστατικών κοκκύτη και καταγράφηκαν δυο θάνατοι βρεφών, ένας από συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ είχαμε και τρεις θανάτους από μηνιγγιτιδόκκοκο σε διάστημα ενός έτους.  Τα ποσοστά του εμβολιασμού έναντι της γρίπης είναι μειωμένα σε σχέση με την περίοδο  2023-2024, ενώ η πτώση του ποσοστού εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας για το ίδιο νόσημα  είναι ανησυχητική» αναφέρει η κα Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας – ΝΠΔΔ, Επισκέπτρια Υγείας MSc, PhDc, ΚΥ Κατερίνης.

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη και για:

  • πνευμονιόκοκκο, ενός βακτηρίου που δημιουργεί σοβαρές και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, μέση ωτίτιδα
  • ΗPV, ένα εμβόλιο που προστατεύει από 6 διαφορετικές μορφές καρκίνου και κονδυλώματα, η οποία κατ εκτίμηση είναι στο 54% για τα κορίτσια και 30% για τα αγόρια.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί για την Covid-19 προκάλεσαν εμβολιαστική κόπωση στους πολίτες και στους επαγγελματίες υγείας και σε συνδυασμό με την διστακτικότητα για τους εμβολιασμούς  που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών

«Είναι αναγκαία η  ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας, εγγραματοσύνης του πληθυσμού και συστηματικής προσπάθειας μέσα από συνεργατικές προσπάθειες των πολιτών , των επαγγελματιών υγεία και της πολιτείας  για διατήρηση και αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού όπου απαιτείται» σχολίασε η κ.Τοπάλη.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγεία του Υπουργείου Υγείας  Φωφώ Καλύβα επεσήμανε ότι «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και της συνολικής υγειονομικής θωράκισης του πληθυσμού. Μέσω του μετασχηματισμού της ΠΦΥ εξασφαλίζουμε ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού βασισμένο σε ένα ολοκληρωμένο και πληθυσμιακό πλαίσιο πρόληψης και προαγωγής της υγείας».   Στην κατεύθυνση θα βοηθήσει η εμπιστοσύνη προς τον εμβολιασμό,  η δημιουργία των εθνικών μητρώων εμβολιασμού, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας παιδιού, η αξιοποίηση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού και των νέων ψηφιακών εργαλείων ενημέρωσης κ.ά. «Ο επιστημονικός ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι καταλυτικός, καθώς διαμορφώνει τεκμηριωμένες πολιτικές εμβολιασμού, βασισμένες σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Ο εμβολιασμός για όλους είναι ανθρώπινο δικαίωμα και το Υπουργείο Υγείας διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω» τόνισε η κ. Καλύβα.

 

Από την μεριά της η Θεανώ Γεωργακοπούλου, MD, MPH, PhD,Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Πρόληψης Μεταδοτικών Νοσημάτων,Γενική Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης,Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σημείωσε ότι «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σημειώθηκε ανησυχητική παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού με αποτέλεσμα να υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που προκλήθηκαν από τυχόν χαμένες δόσεις και να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό».

Δράσεις του ΕΟΔΥ

Από τον  ΕΟΔΥ εκπονούνται δράσεις για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στην κοινωνία. Επίσης έχει αρχίσει δράσεις για την αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών που αφορούν τόσο το γενικό πληθυσμό (καμπάνιες ενημέρωσης) όσο και τους επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εκπαιδευτικά σεμινάρια ανά ΥΠΕ), όπως περιέγραψε η κ. Γεωργακοπούλου.

«Προάγοντας την εκπαίδευση και εγγραμματοσύνη στον τομέα της υγείας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και οι ‘Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Αξιοποιώντας, παράλληλα, πλήρως τις υποδομές πρωτοβάθμιας και κοινοτικής υγειονομικής φροντίδας να ενισχύσουμε τη συνολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.» σύμφωνα με τον Dr.  Joao Breda , Επικεφαλή του Γραφείου του Π.Ο.Υ. για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, Ειδικό Απεσταλμένο του Περιφερειακού Διευθυντή του Π.Ο.Υ.  Ευρώπης και Επικεφαλή του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα.

 

ΕμβολιασμόςΛοιμώδη νοσήματαΠανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών ΥγείαςΠρόληψη

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ημερίδα της Θεραπευτικής Κλινικής: «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2025»
Στην Πάτρα η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή»

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...