Με στόχο να φέρει στο φως θέματα της καθημερινότητας στα φαρμακεία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς για την υλοποίηση επιστημονικών μελετών. Κάλεσμα κάνει σε όλους τους φαρμακοποιούς να συμβάλλουν στο εγχείρημα.
Με επίγνωση του επιστημονικού – επιμορφωτικού του ρόλου έχει προχωρήσει σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Επιστημονικές Εταιρείες και Οργανώσεις. Επιδίωξη είναι η ανάδειξη του νέου ρόλου των φαρμακοποιών και η ποσοτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Η πρώτη μελέτη αφορά στην φαρμακοεπαγρύπνιση των εμβολίων κατά της COVID-19, σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Προσδοκία αποτελεί η καταγραφή της συχνότητας και της έντασης όλων των εμφανιζόμενων, καταγεγραμμένων και μη, Ανεπιθύμητων Ενεργειών (ΑΕ) στον εμβολιαζόμενο πληθυσμό. Μέσα από την έρευνα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συχνότητα και η ένταση των καταγεγραμμένων ΑΕ σε σύγκριση με τις μελέτες φάσης 3 αλλά και να εντοπιστούν πιθανές μη καταγεγραμμένες ΑΕ, σοβαρές ή μη σοβαρές. Απώτερος σκοπός είναι να καταδειχθούν οι επιστημονικές δεξιότητες των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί μπορούν να λάβουν μέρος από την ιστοσελίδα της μελέτης στο σύνδεσμο: https://covid.pharm.auth.gr Εκεί θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία και να κάνετε την εγγραφή σας.
Η δεύτερη επιστημονική έρευνα υλοποιείται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για την εκτίμηση της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζόμενων στα φαρμακεία, μετά την πάροδο δύο ετών πανδημίας.
Άξονας της έρευνας αποτελεί η σύνδεσητου συνδρόμου με δημογραφικά στοιχεία, επίπεδο εκπαίδευσης, αρμοδιότητες στον χώρο του φαρμακείου αλλά και ειδικών θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των επαγγελματιών. Ακόμη θα εξεταστεί η επίδραση της επαγγελματικής εξουθένωσης στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής των εργαζομένων και η πρόθεση των εργαζόμενων να παραμείνουν ή να αποχωρήσουν από το δίκτυο των κοινοτικών φαρμακείων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στον σύνδεσμο https://forms.gle/RgLn46g6Q9HaPvFZ9. Στόχος είναι να προκύψει μια σαφή απεικόνιση της επαγγελματικής πραγματικότητας μέσα στα κοινοτικά φαρμακεία. Εκτιμάται ότι θα αποκτηθεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις μελλοντικές διεκδικήσεις του κλάδου αλλά και για τη βελτίωση της επαγγελματικής μας ζωής .
Η τρίτη μελέτη αφορά στη συμβολή των φαρμακοποιών στη διαχείριση τραυμάτων στα φαρμακεία σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Βλέψη του συλλόγου είναι η καταγραφή της προσφοράς των φαρμακοποιών της κοινότητας σε ασθενείς με έλκη του δέρματος, δηλαδή η παροχή συμβουλευτικής αλλά και της συμμετοχής των φαρμακοποιών της κοινότητας στη θεραπεία. Επιπλέον θα επιχειρηθεί η καταγραφή των απόψεων των φαρμακοποιών αναφορικά με πρακτικά και εκπαιδευτικά θέματα που άπτονται του θέματος. Η μελέτη διενεργείται από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας – Ερευνητική μονάδα Δερμοφαρμακολογίας και Κοσμετολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μιχαήλ Ράλλη σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στον σύνδεσμο https://health-survey.gr/index.php/662598?lang=el
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ