Απαραίτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι η χρήση μάσκας για την αποφυγή της μετάδοσης του SARS-CoV-2 σύμφωνα με το άρθρο «Οι μάσκες σώζουν ζωές» του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH), Δρ Φράνσις Κόλλινς.
Τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου συνοψίζονται από τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ιωάννη Ντάναση, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ).
Στο άρθρο του, ο Δρ Κόλλινς εξηγεί την σημασία της χρήσης μάσκας για την προστασία όλων – χρήστη και περισσότερο όσων έρχονται σε επααφή-, ιδιαίτερα στην περίπτωση ασυμπτωματικού φορέα του ιού, ο οποίος κατά την περίοδο επώασης είναι δυνατόν να μεταδώσει τον ιό σε πολλά επίνοσα.
Η προστασία από την μάσκα παρέχεται σε ικανοποιητικό βαθμό, σύμφωνα με σχετική διεθνή μελέτη των Worby CJ και συνεργατών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications (Face mask use in the general population and optimal resource allocation during the COVID-19 pandemic. Worby CJ, Chang HH. Nat Commun. 2020 Aug 13;11(1):4049.).
Κατά το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν οι ερευνητές, εάν υπήρχε καθολική εφαρμογή υφασμάτινης μάσκας σε μια κοινότητα, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των θανάτων.
Το εν λόγω μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης εξέτασε πολλά σενάρια μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 σε έναν πληθυσμό ανάλογα με το βαθμό χρήσης μάσκας από τον πληθυσμό.
Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ήταν ο προσδιορισμός του αριθμού των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 σε κάθε σενάριο.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 μειωνόταν καθώς η διαθεσιμότητα και η χρήση μάσκας προσώπου αυξανόταν.
Ωστόσο, οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να διατίθενται κατά προτεραιότητα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες εκτιμώνται ως αρκετά αποτελεσματικές και μειώνουν τη θνητότητα από COVID-19 ειδικά όταν η εφαρμογή τους είναι ευρεία.
Σύμφωνα με μια ακόμη μελέτη «Masks Do More Than Protect Others During COVID-19: Reducing the Inoculum of SARS-CoV-2 to Protect the Wearer» των Gandhi M, Beyrer C, Goosby E. J Gen Intern Med( 2020 Jul 31.), η μάσκα μπορεί ακόμη να συμβάλλει στη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 που δέχεται αυτός που τη φοράει, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε ηπιότερη λοίμωξη.
Συνεπώς, ο Δρ Κόλλινς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τη μάσκα μας όταν βγαίνουμε από το σπίτι ώστε να συμβάλουμε στην αναχαίτιση της μετάδοσης του SARS-CoV-2.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ