Σημαντικά δεδομένα για την εικόνα των ασθενών με σοβαρό άσθμα προέκυψαν από τη μελέτη καταγραφής που έτρεξε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η ομάδα άσθματος.
Το 8,5% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από άσθμα. Εξ αυτών 2% με 3% υποφέρει από τη σοβαρή μορφή της νόσου, που έχει σοβαρή επίπτωση στη ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι βιολογικές θεραπείες, όμως, ήρθαν για να αλλάξουν τα δεδομένα. Η εισαγωγή τους στη θεραπευτική φαρέτρα τα τελευταία χρόνια βελτίωσε σημαντικά τη ζωή των ασθενών, όπως τόνισε ο Πνευμονολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Στ. Λουκίδης, Αν. Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και η ομάδα άσθματος «έτρεξε» σε διαδικτυακή πλατφόρμα τα τελευταία 2 έτη μελέτη καταγραφής για Έλληνες ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Καταγράφηκαν λεπτομερώς δημογραφικά στοιχεία, θεραπείες, σπιρομετρικά δεδομένα, αλλεργικό προφίλ, εργαστηριακά, οικογενειακό ιστορικό, επίδραση στην εργασία και πολλά άλλα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, λοιπόν, καταγράφηκαν 518 περιστατικά από όλη τη χώρα, που μετατρέπουν το επιστημονικό αυτό μητρώο σε ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Βάσει μιας πρώτης επεξεργασίας, μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 56 έτη, ενώ μόλις 6% εξ αυτών ήταν καπνίστριες ή καπνιστές, που αποτελεί ένα χαμηλό ποσοστό. Συνολικά, βέβαια 29% είναι το σύνολο ενεργών και πρώην καπνιστριών ή καπνιστών. Το 63% των ασθενών είναι γυναίκες.
Το σοβαρό άσθμα εκδηλώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ασθματικών. Σύμφωνα με τον Πνευμονολόγο, Διευθυντή στην 7η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσ. «Σωτηρία» Ελευθέριο Ζέρβα, τα ¾ των ασθενών εμφανίζουν σοβαρό άσθμα στην ενήλικο ζωή, 45% έχουν αλλεργικό προφίλ και συχνές χρήσεις υπηρεσιών υγείας.
Το 45% των ασθενών που καταγράφηκαν χρησιμοποιούν βιολογικούς παράγοντες και μάλιστα, το 56% έχει καλώς ελεγχόμενο άσθμα, όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας. Από την άλλη, όμως, σημαντικό ποσοστό των ασθενών αντιμετώπισε προβλήματα στην εργασία του και απουσίαζε για κάποιο διάστημα λόγω άσθματος. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Ζέρβας, περίπου 15% των ασθενών έχασε μέρες εργασίας λόγω παροξύνσεων του άσθματος, που υπολογίζονται σε 11 ημέρα το έτος κατά μ.ο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης καταγραφής θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 28ου Πνευμονολογικού Συνεδρίου.
Συνολικά το άσθμα αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όπως σημείωσε ο κ. Λουκίδης, την τελευταία χρονιά αναπτύχθηκε μια καινούργια στρατηγική θεραπείας που αφορά στο ήπιο άσθμα και βασίζεται στην κατ’ επίκληση αγωγή με εισπνεόμενη κορτιζόνη και μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικό. Η στρατηγική αυτή εναρμονίζεται με τις ανάγκες των ασθενών.
Στο Συνέδριο, όμως, θα συζητηθεί και μια ιδιαίτερη μορφή του άσθματος, το οποίο εμφανίζεται μόνο κατά την άσκηση ή την αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Ο λόγος για το «άσθμα άσκησης» ή βρογχοσπασμός άσκησης, το οποίο εμφανίζεται ακόμη και σε επαγγελματίες αθλητές. Όπως εξήγησε ο κ. Λουκίδης πρέπει να διαγνωστεί και να τεκμηριωθεί εγγράφως καθώς η αγωγή που χορηγείται μπορεί να επηρεάσει τις αθλητικές επιδόσεις του ασθενή και να θεωρηθεί ως «doping».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ