Επιστολή διαμαρτυρίας για την πρόσφατη υπουργική απόφαση σχετικά με την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας απέστειλαν ο επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού τμήματος, διευθυντής του Χειρουργικού τομέα Νοσοκομείου Νίκαιας κ. Μπουρνάς, η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, κ. Παππά και ο διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας κ. Κουλόπουλος.
Ουτοπική χαρακτηρίζουν την απόφαση Γ5α/Γ.Π. οικ.27349, που δημο-σιεύτηκε στο ΦΕΚ 1335/β/18-4-19, η οποία αφορά στο τρόπο απόκτησης της ειδικότητος της Οφθαλμολογίας και το χρόνο που χορηγούν ειδικότητα οι Οφθαλμολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων.
«Κανένα» νοσοκομείο στην Ελλάδα δεν μπορεί να χορηγήσει πλήρη ειδικότητα τεσσάρων ετών, αφού δεν διαθέτει ταυτόχρονα τμήμα Παιδοοφθαλμολογίας, τμήμα Χειρουργικής κόγχου και τμήμα Φλεγμονών.
«Στο δικό μας Νοσοκομείο, το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Νίκαιας – Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, αναίτια και αυθαίρετα, «κόπηκε» ένας ολόκληρος χρόνος χορήγησης ειδικότητος» υποστηρίζουν οι κ.κ. Μπουρνάς, Παππά και Κουλόπουλος .
Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Νίκαιας διαπιστώνεται η μεγαλύτερη κίνηση σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής. Στη δε Οφθαλμολογική Κλινική υπηρετούν έξι ειδικευμένοι οφθαλμίατροι (τέσσερις Διευθυντές – δυο Επιμελητές Β΄) και έχουν προκηρυχθεί άλλες δυο θέσεις Επιμελητών Β΄, σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή.
Το ιατρικό προσωπικό εκτιμά ότι σε ετήσιο επίπεδο «εξετάζονται περίπου 15.000 ασθενείς στα Τακτικά Ιατρεία και 7500 στο τμήμα Επειγόντων, εκτελούνται 1200 μεσαία χειρουργεία (καταρράκτες, γλαυκώματα κλπ.) και 350 μικροεπεμβάσεις, πάνω από 5.000 OCT και 300 ψηφιακές φλουοραγγειογραφίες, 400 οπτικά πεδία, 500 Yag laser και 50 argon laser, ενώ γίνονται για θεραπευτικούς σκοπούς 550 ενδοϋαλοειδικές ενέσεις» αναφέρουν στην επιστολή τους.
Το εν λόγω τμήμα έχει να επιδείξει επιστημονική δραστηριότητα με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά, την εκπόνηση με την άδεια και εποπτεία του ΕΟΦ, επτά κλινικές μελέτες, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια.
Τα στοιχέια για το έργο του τμήματος έχουν αποσταλεί στο ΚΕΣΥκαι αφορούν στο έτος 2016 (τρία χρόνια πριν), αλλά όπως ισχυρίζονται οι κ.κ. Μπουρνάς, Παππά και Κουλόπουλος «φαίνεται όμως ότι δεν αξιολογήθηκαν ορθά από τις αρμόδιες Επιτροπές».
Όπως διευκρινίζεται στο Νοσοκομείο Νίκαιας δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, υαλοειδεκτομές και μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και σημειώνεται ότι «για την απλή παρακολούθηση (αυτό απαιτείται και όχι χειρουργική εκμάθηση) αυτών των χειρουργείων δεν χρειάζεται να «κοπεί» ένας χρόνος ειδικότητος».
Ειδικότερα, αντιπροτείνεται ως λύση ότι «μπορεί να γίνει ένα μικρό rotation 3-4 μηνών στα Νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν αυτά τα Τμήματα, στο πρωινό ωράριο των ειδικευομένων και όχι μετακίνησή τους, αφού αυτά τα Τμήματα σαφώς δεν εφημερεύουν από μόνα τους».
Καταλήγοντας, οι κ.κ. Μπουρνάς, Παππά και Κουλόπουλος ζητούν αφενός να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για επαναξιολόγηση του χρόνου ειδίκευσης που χορηγείται από την Οφθαλμολογική Κλινική και αφετέρου αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής απόφασης μέχρι οριστικής διευθέτησης του θέματος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ