Επιστολή έστειλε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Στην επιστολή τίθενται θέματα εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων για τα βιοπαθολογικά εργαστήρια από τον οργανισμό.
Το Συντονιστικό Όργανο διαμαρτύρεται για την κωλυσιεργία από την πλευρά του οργανισμού παρά το γεγονός ότι το ζήτημα είχε συζητηθεί πριν από δύο εβδομάδες σε μία τηλεδιάσκεψη με παράγοντες του ΕΟΠΥΥ. «Στη συζήτηση αυτή υπήρξε δέσμευση από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή του προσχεδίου των ποιοτικών κριτηρίων των βιοπαθολογικών εργαστηρίων, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία τέτοια ενέργεια από την πλευρά του Οργανισμού» τονίζουν οι φορείς της ΠΦΥ. Το Συντονιστικό όργανο επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν συζητηθεί τα αντίστοιχα ποιοτικά κριτήρια που θέλει ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει στα ακτινολογικά εργαστήρια.
Με δεδομένο ότι οι γιατροί έχουν βάλει πλάτη, ανησυχούν καθώς η νομοθετική διάταξη προβλέπει τα «κριτήρια ποιότητας». Επί του θέματος το Συντονιστικό Όργανο αιτείται να λάβει πληροφορίες «για το ποιοι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ και με τί εξειδίκευση και κατάρτιση θα στοιχειοθετήσουν/καταρτίσουν τα ποιοτικά κριτήρια των βιοπαθολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων». Μάλιστα, το συνδικαλιιστικό όργανο ζητά να οριστούν μέλη στην επιτροπή για την κατάρτιση αυτών των κριτηρίων ποιότητας εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων και Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών. «Οι συνομιλητές μας στον ΕΟΠΥΥ που θα αναλάβουν τα ποιοτικά κριτήρια θα πρέπει να γνωρίζουν από βιοτεχνολογία και ιατρική, ώστε να αντιλαμβάνονται τον πραγματικό ορισμό της ποιότητας στην υγεία και να μπορούν να τα καθορίσουν με αντικειμενικά κριτήρια» εξηγεί το Συντονιστικό όργανο.
Μάλιστα, τα επισημαίνεται ότι οι ιατροί αντιμετωπίζουν δυσκολίας καθώς είναι «ήδη μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης και επανελέγχου της λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυιατρείων από τους αρμόδιους Ιατρικούς Συλλόγους και την ΕΕΑΕ». Οι διαδικασίες αυτές, όπως σχολιάζονται ακολουθούν νομοθετημένες διαδικασίες, εναρμονισμένες πλήρως με τις Ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές και εξασφαλίζουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
Το Συντονιστικό όργανο ζητά να διευθετηθούν ζητήματα όπως το κόστος μίας εξέτασης αξονικής τομογραφίας «που απαιτείται για την πραγματοποίηση της μηχάνημα 16 τομών, να πρέπει να αμείβεται περισσότερο όταν εκτελείται σε μηχάνημα π.χ. 64 τομών, αφού δεν παρέχει καμία περαιτέρω διαγνωστική αξία η χρήση τέτοιου μηχανήματος». Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής επιβαρύνεται με περισσότερη ακτινοβολία από την αναγκαία, ενώ «ο πάροχος θα επιβραβεύεται με καλύτερη αποζημίωση για αυτό!».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ