Την επιστολή παρέδωσε ο Δανός dr Wim Van Lerberghe, επικεφαλής του κλιμακίου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο Δανός επιστήμονας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι ο επικεφαλής συγγραφέας της βίβλου του ΠΟΥ για την πρωτοβάθμια με τίτλο: «Primary Health Care Now More Than Ever», που δημοσιεύτηκε το 2008.
Όπως αποκαλύψαμε χθες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της κας Jakab με τον Έλληνα υπουργό Υγείας, αλλά ματαιώθηκε με πρωτοβουλία της κας Jakab – προφανώς μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο της επιστολής είναι αρκετά αιχμηρό και πρακτικά ζητεί από τον κ. Κουρουμπλή να ανασκευάσει. Παράλληλα, η κα Jakab δηλώνει ότι οι υπηρεσίες του οργανισμού βρίσκονται στη διάθεσή του Έλληνα υπουργού και του επιτελείου του, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης της χώρας μας και για την πρόοδο που έχει γίνει.
Θυμίζουμε ότι η επίμαχη σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που προκάλεσε τη σφοδρή σύγκρουση Κουρουμπλή με Άδωνι και Βορίδη, είναι ύψους 9.890.500 ευρώ και υπεγράφη από τον Άδωνι Γεωργιάδη τον Ιούλιο του 2013.
Το νέο στοιχείο, που αποκαλύπτουμε σήμερα, είναι ότι, επί υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη, είχε εξασφαλιστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ για το έργο σε περίπτωση, που κριθεί αναγκαίο. Έτσι, ο κ. Κουρουμπλής έχει ένα ισχυρό ατού στα χέρια του, προκειμένου να διαχειριστεί το όλο θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι έχει παραδόσει το 60% του έργου και ως εκ τούτου ζητεί να πληρωθεί περίπου 6 εκατ. ευρώ! Από την άλλη, παράγοντες του υπουργείου μας έλεγαν ότι εμφανίζεται να έχει παραδοθεί μόλις το 26% και ήδη ο ανάδοχος έχει λάβει περίπου 2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναφέρουν και οι Άδωνις και Βορίδης στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν έπειτα από τις καταγγελίες του κ. Κουρουμπλή.
Όσον αφορά την κριτική, που δεχθεί ο Άδωνις, για το γεγονός ότι η σύμβαση προβλέπει ότι όλα τα παραδοτέα κείμενα θα είναι στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά, από το περιβάλλον του με ενημέρωσαν ότι τα παραδοτέα αναμένεται να αγγίξουν τις 2 εκατ. σελίδες! Έτσι, αν υπήρχε ρητός όρος για την επίσιμη μετάφραση των κειμένων θα εκτοξεύονταν το κόστος.
Πού βρίσκεται η αλήθεια; Όπως πάντα κάπου στη μέση. Η πραγματικότητα είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε σύμβαση με τον ΠΟΥ, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη μόνο για την πρωτοβάθμια φροντίδα (μόλις 849.000 ευρώ), ενώ για τους υπόλοιπους 9 πυλώνες (περίπου 9 εκατ.) προσέλαβε την γερμανική εταιρεία GIZ, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση των δράσεων. Να μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη στον τομέα της υγείας, ενώ η Γαλλία τον τομέα της δημόσιας διοίκησης.
Η ουσία είναι ότι ενώ έχουν περάσει περίπου 20 μήνες ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την πορεία υλοποίησης του έργου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα κομμάτια του έργου έχουν ήδη παραληφθεί επισήμως από το ελληνικό δημόσιο. Όχι, από επιτροπές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας, αλλά από ειδική επιτροπή.
Ο κ. Κουρουμπλής πάντως προσανατολίζεται στο να ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με ευθύνη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι θα αναλάβουν την αξιολόγηση των παραοδοτέων. Το ερώτημα είναι: Θα δεχτεί ο ΠΟΥ μία τέτοια λύση, που παραβαίνει τη σύμβαση, που έχει υπογραφεί;
Όπως και να ναι, πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου με ευθύνη του ΠΟΥ και των Γερμανών, τότε η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.
Αν πάλι το έργο έχει υλοποιηθεί με βάση τη σύμβαση οφείλει να αξιοποιήσει την τεχνική βοήθεια, ώστε επιτέλους να θεραπευτούν ορισμένες χρόνιες πληγές του ΕΣΥ. Και να πάψουν οι διαξηφισμοί, που δεν οδηγούν πουθενά…
Υ.Γ. Αληθεύει ότι η γερμανική πρεσβεία «ενόχλησε» το μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις Κουρουμπλή;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ