Τα κακώς κείμενα στο ΕΣΥ και ιδιαιτέρως την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της επαρχίας, στηλιτεύει, με επιστολή του στο Virus, ο Ανδρέας Ξανθής, γιατρός από τη Δράμα.
«Θα ήθελα να καταθέσω κάποια σχόλια με πόνο» ξεκινάει την επιστολή του ο κ. Ξανθής, που επικεντρώνεται κυρίως, στη λανθασμένη, κατά τον ίδιο, υποχρεωτική θητεία υπαίθρου πριν την ειδίκευση, η οποία στερεί γιατρούς από τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το γιατρό θα πρέπει οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί να αποδεσμευθούν από τις 7 πρόσθετες εφημερίες ανά μήνα, ώστε να κάνουν εκεί που χρειάζεται έως και 9 εφημερίες (επ’ ουδενί, όμως, παραπάνω). Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάει, ότι θα μπορέσει να «βγαίνει» η δουλεία και να μη μένουν κενές ημέρες, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς. «Η πρόταση αυτή δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, ζητάει από τους ΔΥΠΕάρχες να οργανώσουν άμεσα ΤΕΠ σε κάθε νοσοκομείο, στελεχώνοντας τα με Διευθυντή, εκ των έσω, και 2-3 επικουρικούς γενικούς ιατρούς με σχετική εμπειρία.
Η επιστολή:
«Θα ήθελα να καταθέσω κάποια σχόλια με πόνο για το ΕΣΥ που αργοπεθαίνει ειδικά στην επαρχία. Επιτέλους πρέπει να παρθούν αύριο κιόλας μερικά μέτρα αλλιώς πολλές Κλινικές θα καταρρεύσουν το χειμώνα.
Είμαι ένας τέως Αθηναίος ιατρός παραμεθορίου νοσοκομείου της Μακεδονίας με 7 χρόνια στο ΕΣΥ και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο-Πάτρα. Έχω διδακτορικό (Α.Π.Θ) και κάνω 2ο Master στα εγκεφαλικά επεισόδια στο ΔΠΘ.
Θα ήθελα να κάνω -χωρίς δόλο ή σκοπιμότητα- κάποιες προτάσεις που δεν εισακούστηκαν από τους 3 προηγούμενους υπουργούς υγείας και είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ για το ταλαίπωρο επαρχιακό ΕΣΥ.
α ) Κατ’ αρχήν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου είναι αποδεκτό ότι υγεία χωρίς χρήματα και οργάνωση δεν νοείται. Στη χώρα μας ενώ γνωρίζανε ότι τα νοσοκομεία φέτος θα λάβουν μόλις το 50% της περσινής χρηματοδότησης και το μνημόνιο 3 προβλέπει οριζόντια μείωση 10% των δαπανών για το 2016, αποφασίστηκε η κατάργηση του 5ευρω, το οποίο σας τονίζω ΔΕΝ πλήρωναν οι προνοιακοί, οι ανασφάλιστοι, οι καρκινοπαθείς, οι ΑΜΕΑ κλπ και το οποίο έφερνε ζεστό χρήμα στα νοσοκομεία για προμήθεια υλικού και πρόσληψη επικουρικών ιατρών. Τουναντίον ψηφίστηκε η δέσμευση 15-20 ευρώ το μήνα από τους περισσότερους συνταξιούχους υπέρ ΕΟΠΠΥ, ο οποίος χρωστάει ΠΑΝΤΟΥ και τα ταμεία δεν πληρώνουν τα νοσήλια λόγω κρίσης. Από την άλλη ντρέπομαι γιατί βαπτίζουν τα ΜΜΕ και το ΥΥΚΑ τους διορισμούς αγροτικών ως πρόσληψη νέων ιατρών στο ΕΣΥ, ενώ στην αλήθεια είναι απλά αλλαγή ονόματος συμβασιούχων ενός έτους σε διορισμένη και προϋπολογισμένη θέση.
β) η πρόσφατη απόφαση για υποχρεωτική θητεία αγροτικών ΠΡΙΝ την ειδίκευση έχει σαν αποτέλεσμα να αδειάζουν και άλλο οι ήδη μειωμένες -λόγω μνημονίου-μετανάστευσης στο εξωτερικό και πολλών κενών θέσεων σε Αθήνα, Θεσ/κη- τα επαρχιακά νοσοκομεία και πολλές κλινικές πρώτης γραμμής με μεγάλο φόρτο εργασίας να έχουν τους μισούς σχεδόν ειδικευόμενους σε σχέση με το 2013. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή προγράμματα εφημεριών και από 12 ειδικευόμενους που είχαμε στην Παθολογική με 24ωρη εφημερία , 52 κλίνες και πληρότητα 90% μένουμε το Νοέμβριο με 3 ειδικευόμενους και από 3 σε κάθε εφημερία που είχαμε (2 στα επείγοντα και 1 στο τμήμα) να έχουμε 1 το πολύ 2 με υπέρβαση του πλαφόν από τους ειδικευόμενους και άρα απλήρωτες από τις 7 και πάνω.
Επιτέλους πρέπει αύριο άμεσα με απλή υπουργική απόφαση να ανασταλεί ή καταργηθεί η έναρξη αγροτικού πριν την ειδικότητα για να μας έλθουν οι λιγοστοί νέοι ειδικευόμενοι και να έχουμε βοηθούς και σχετικά ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Δεν μπορεί βιολογικά και ηθικά και νομικά ο άνω των 55 ετών ειδικός (που είναι η πλειοψηφία στο επαρχιακό ΕΣΥ) να εφημερεύει 24ωρα όπως ο νεαρός 25αρης ιατρός και συχνά χωρίς ρεπώ, ούτε περισσεύουν χρήματα για να έχουμε διπλάσιους ειδικούς-επικουρικούς ώστε να αναπληρώσουν το έργο των ειδικευόμενων που είναι μοναδικό και αναντικατάστατο.
γ) Σας παρακαλώ πιέστε την ηγεσία του ΥΥΚΑ για να απελευθερώσει τους ειδικευόμενους και αγροτικούς από τις πρόσθετες εφημερίες των 7 ανά μήνα, ώστε να κάνουν εκεί που χρειάζεται 8-9 εφημερίες και να βγαίνει η δουλεία για τον κοσμάκη, αλλιώς αφήνουμε κενές ημέρες και θα κινδυνεύσουν ασθενείς. η πρόταση αυτή δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ, γιατί αντί να κάνουν π.χ. 8 ιατροί από 6 εφημερίες, θα κάνουν 6 ιατροί από 8!!!! (με τίποτα όμως πάνω από 9 γιατί και αυτοί έχουν τα όρια τους) Με απλά λόγια καταργήστε το άρθρο 12 παράγραφος γ’ του νόμου Βορίδη ΦΕΚ 270/Α/24 Δεκεμβρίου 2014 και αφήστε κάθε νοσοκομείο να κρίνει πόσες είναι οι απαραίτητες εφημερίες για όλους και όχι γενικά και οριζόντια το κράτος των Αθηνών (άλλες συνθήκες και άλλες απαιτήσεις σε ωράρια και προσωπικό βοηθητικό)
δ) παρακαλώ ζητήστε εγγράφως από τους ΔΥΠΕάρχες να οργανώσουν άμεσα ΤΕΠ σε κάθε νοσοκομείο με στελέχωση με Δ/ντη εκ των έσω και 2-3 επικουρικούς γενικούς ιατρούς με σχετική εμπειρία. Όπως ακούσατε η πρωτοβάθμια πάει περίπατο με πιλοτική έναρξη με ΕΣΠΑ σε Αθήνα-Θεσ/κη και βλέπουμε άρα τα ΠΕΔΥ θα παραμείνουν άδεια στην επαρχία και όλοι στο νοσοκομείο για το παραμικρό (είναι και δωρεάν !!!)
Στη Σπάρτη, στην Ξάνθη, στη Λαμία στην Κέρκυρα, είδατε τι έγινε, έπρεπε να καταρρεύσει η Παθολογική-Παιδιατρική για να τρέξει το κράτος να βρει παθολόγους -εθελοντές, επικουρικούς και αποσπώμενους από γειτονικά νοσοκομεία και ιατρούς από κέντρα υγείας που δεν έχουν νοσοκομειακή πείρα- τι προγραμματισμός είναι αυτός; Σε λίγο θα έχουμε μόνο ηλικιωμένους, επικουρικούς και αδιάφορους ιατρούς – σε τέτοια νοσοκομεία θέλετε να νοσηλεύεται ο κόσμος της επαρχίας; Δεν σκέφτεται κανείς ότι ο ιατρός που αποσπάται με το ζόρι σε μια εφημερία, ούτε καλά τους ασθενείς γνωρίζει ούτε και την τακτική αγωγή κάθε κλινικής, ούτε τους συνοδούς γνωρίζει, με τέτοια συμπεριφορά περιμένετε να μείνουν ή να έρθουν και άλλα κορόιδα στο ΕΣΥ;
Με πολύ πόνο για το ΕΣΥ,
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ, MD,PhD,MSc Yπότροφος ΙΚΥ και Εταιρείας Αθηρωμάτωσης Μέλος ΙΣΔράμας Μέλος ΚΙΦΑ Δράμας»
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ