Να μην ασκήσει δίωξη, λόγω αναρμοδιότητας, στα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Πρακτικά, το πόρισμα της ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής θα διαβιβαστεί τώρα στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, μαζί και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.
Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας διαμορφώθηκε ουσιαστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς από τη διαδικασία αποχώρησαν διαδοχικά το ΚΚΕ, η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και η ΝΔ. Μάλιστα, σε ένδειξη αποδοκιμασίας της όλης διαδικασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσυρε ακόμα και τους ψηφολέκτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν όχι στις διώξεις επιδιώκοντας, όπως υποστηρίζουν, να αποφευχθεί η παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας στην περίπτωση που αυτό έχει τελεστεί. Υπέρ των διώξεων ψήφισαν οι βουλευτές της ΧΑ.
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μια “μαραθώνια” συζήτηση υψηλών τόνων, με την κυβέρνηση να δέχεται ομαδικά “πυρά” από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της. Οι επιθέσεις κορυφώθηκαν από τα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της υπόθεσης.
Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Υγείας η θεωρία περί σκευωρίας για ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων είναι καταγέλαστη και ενοχική. Αντίθετα, η παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη αποδεικνύει την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποδοθούν ευθύνες.
Όπως εκτίμησε, το πόρισμα δίνει το σήμα πως όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, η Βουλή να υπερβεί το πλέγμα νομικής και συνταγματικής προστασίας που έχει στηθεί για τους Υπουργούς και τους βουλευτές.
“Είναι εξαιρετικό «σήμα» ότι μπορεί η Βουλή, όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, να υπερβεί το προκλητικό «πλέγμα» νομικής και συνταγματικής προστασίας που έχει στηθεί για τους Υπουργούς και τους βουλευτές. Όποιος αρνείται το «δια ταύτα» του Πορίσματος με οποιοδήποτε πρόσχημα, απλώς ακυρώνει οριστικά τη δυνατότητα να ελεγχθεί και να τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση που έπληξε όχι μόνο το Σύστημα Υγείας και το δημόσιο συμφέρον, αλλά και την υπόληψη του πολιτικού συστήματος” τόνισε σχετικά.
Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει ανοικτό διάλογο με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου για τη λήψη θεσμικών αντίβαρων απέναντι σε ένα “σύστημα δομικής σήψης”. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός απευθύνει κάλεσμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων – πλην ΧΑ – να συμμετάσχουν την Τρίτη 29 Μαΐου σε συζήτηση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής.
“Χρέος όλων είναι να συμβάλλουμε, με «θεσμική σοβαρότητα» , νηφαλιότητα και χωρίς υπεκφυγές, στη διερεύνηση , στην απόδοση ευθυνών και κυρίως στην εξυγίανση του Συστήματος Υγείας. Εμείς θα προχωρήσουμε γιατί έχουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα” κατέληξε.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ