Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή που επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία μπορούν να το κάνουν άφοβα. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα μίας μελέτης, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία,
«Μετά από καρδιακή προσβολή, είναι πολύ σπάνιο οι ασθενείς να μην είναι σωματικά ικανοί να εκτελέσουν τα προηγούμενα καθήκοντά τους, ακόμη και κάποια βαριά εργασία», σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνητών Δρ. Rona Reibis, από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ της Γερμανίας.
Η έρευνα έδειξε ότι το 67-93% των ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (καρδιακή προσβολή και ασταθή στηθάγχη) επιστρέφουν στην εργασία τους σε διάστημα 2 έως 3 μηνών. Όμως, μετά από ένα χρόνο, ένας στους τέσσερις εγκαταλείπει την εργασία του.
Τα αίτια
Η νέα έρευνα αναδεικνύει τα αίτια για την εγκατάλειψη της εργασίας και παρέχει πρακτικές συμβουλές για την επιτυχή επανένταξη των ασθενών στο εργασιακό περιβάλλον. Η έρευνα λοιπόν δείχνει ότι κυρίαρχο ρόλο παίζει η επιθυμία του ασθενή να επιστρέψει στην εργασία του. Στη συνέχεια, παίζουν ρόλο ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης, η κατάθλιψη και το άγχος.
Φυσικά, η βαρύτητα του επεισοδίου και το είδος της εργασίας είναι καθοριστικοί παράγοντες, Ακόμη και οι ασθενείς, που έκαναν δουλειά γραφείου, μπορεί να δυσκολευτούν αν έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμία ή αστάθεια ρυθμού, που μειώνουν τη φυσική απόδοση.
«Οι ασθενείς που είχαν σχετικά μικρή καρδιακή προσβολή με πλήρη αποκατάσταση της ροής του αίματος, παίρνουν με συνέπεια τα φάρμακά τους και δεν έχουν εμφυτευμένη συσκευή, μπορούν να κάνουν την εργασία τους όπως πριν, χωρίς καμία προφύλαξη», σημειώνει η Δρ. Reibis.
Στους ασθενείς άνω των 55 ετών, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στην εργασία τους από τους άνδρες. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό οφείλεται περισσότερο σε κοινωνικούς λόγους, καθώς υπάρχει ακόμη η αντίληψη ότι ο άνδρας πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά επειδή είναι ο αρχηγός της οικογένειας. Όμως, αυτό δεν ισχύει για τις καλά μορφωμένες γυναίκες που έχουν δουλειά γραφείου.
Αντιστρόφως, ασθενείς με χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν μετά από ένα χρόνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα ακόμη και για τους 30άρηδες ασθενείς, που καπνίζουν και είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Συμβουλές
Όσον αφορά την παρακολούθηση μετά την επανέναρξη της εργασίας, οι ασθενείς που δεν έχουν σημάδια κατάθλιψης ή άγχους, αισθάνονται θετικοί για την ικανότητά τους να εργάζονται και μπορούν να ικανοποιήσουν τις φυσικές απαιτήσεις δεν χρειάζονται συγκεκριμένες συμβουλές παρακολούθησης.
Αντιθέτως, απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία – συνήθως μεσήλικες άνδρες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και με υψηλό φόρτο άλλων νόσων, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα και διαβήτης.
«Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται στρατηγικές αντιμετώπισης και υποστήριξη», υποστηρίζει η Δρ Reibis. «Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης και είναι πολύ σημαντικό να διατηρούν επαφή με τον γιατρό και να τροποποιούν τα καθήκοντα ανάλογα με τις ανάγκες τους».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ