Σε οπισθοδρόμηση οδηγείται η οδοντιατρική περίθαλψη των Ελλήνων καθώς συνεχίζει να καλύπτεται υποτυπωδώς από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας 2018, οι νεοσύστατες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) διαθέτουν λιγότερους από 700 οδοντίατρους για όλο τον ασφαλισμένο πληθυσμό (10 εκατ. περίπου), οι 600 από τους οποίους είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης. Την ίδια στιγμή, το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης – που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεταρρυθμιστική «τομή» – δεν προβλέπει προς το παρόν συμβάσεις με οδοντιάτρους.
Είναι, λοιπόν, η αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα και το κόστος της ιδιωτικής δαπάνης και όχι τόσο η απουσία ευαισθητοποίησης των Ελλήνων, ισχυρίζεται η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, που κρατά τον Έλληνα μακριά από τον οδοντίατρο. Δεν είναι τυχαίο πως η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελευθεροεπαγγελματίες οδοντίατροι σπανίως αφορούν στην πρόληψη.
«Λόγω κόστους δεν κάνουν πια αποκατάσταση και προσθετική. Προτιμούν ως φθηνότερη επιλογή τη μασέλα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Κατσίκης. «Είμαστε από τις χώρες που, λόγω των πολλών εξαγωγών δοντιών, δεχόμαστε οδοντιάτρους από χώρες που κυριαρχεί η πρόληψη για να τους διδάξουμε πώς γίνεται μια εξαγωγή» συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, Ιωάννης Τζούτζας.
Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αποκόψει τους οδοντίατρους από συμβάσεις από το 1993. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με κονδύλι 60 εκατ. ευρώ και επιβολή συμμετοχής στον ασφαλισμένο 15% θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα βασικό πακέτο παροχών (καθαρισμός, σφράγισμα, εξαγωγή, απονεύρωση) και έμφαση στην πρόληψη.
«Συγκέντρωση» αναξιοπαθούντων στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών
Τα μεγάλα κενά του συστήματος υγείας σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη υποδηλώνει και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων που καταφεύγουν στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Χαρακτηριστικά, το 2017 δέχτηκε πάνω από 13.000 ασθενείς.
«Ένα πρωί του περασμένου Σεπτεμβρίου, πηγαίνοντας στη Σχολή νόμιζα ότι γινόταν διαδήλωση. Τελικά, ήταν εκατοντάδες αναξιοπαθούντες που μόλις είχε ανοίξει η σχολή είχαν συγκεντρωθεί για να κλείσουν ραντεβού» λέει ο κ. Τζούτζας.
Το διδακτικό προσωπικό με τη συνεργασία των φοιτητών προσφέρει, έναντι συμβολικού αντιτίμου (το νοσήλιο καλύπτει το κόστος των υλικών και της διοικητικής υποστήριξης), όλο το εύρος των οδοντιατρικών πράξεων σε αναξιοπαθούντες πολίτες. Ωστόσο, από το 2014 η Σχολή δεν έχει λάβει καμιά χρηματοδότηση από την Πολιτεία.
Σημειώνεται πως το 2016 τα έσοδα της Οδοντιατρικής Σχολής ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ και το 2017 σε 1,17 εκατ. ευρώ. Το 70% προέρχεται από το μικρό νοσήλιο που πληρώνουν οι ασθενείς και τα υπόλοιπα προέρχονται από πόρους ερευνητικών προγραμμάτων. «Ποσοστό 16% των συνολικών εσόδων παρακρατούνται από το ΕΚΠΑ» διευκρινίζει ο κ. Τζούτζας.
ΕΟΟ: «Κούφιες» υποσχέσεις για την παιδοδοντιατρική πρόληψη
Η αναδιάρθρωση και η βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών, με προσανατολισμό στα παιδιά και τους εφήβους, είχε αποτελέσει αντικείμενο ειδικής σύσκεψης μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών το 2016. Στη βάση αυτή, η Αριστοτέλους δεσμεύτηκε αργότερα ότι θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού έτους 2017, για να συνεχιστούν και να επεκταθούν διάφορες δράσεις πρόληψης και θεραπείας της ΕΟΟ στο μαθητικό πληθυσμό.
Η τελευταία, κατόπιν αδείας του υπουργείου Παιδείας, μέχρι το 2014 εκπονούσε μεταξύ άλλων προληπτική/βιωματική εκπαίδευση σε δημοτικά σχολεία. Η δράση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κατσίκη, είχε μειώσει σημαντικά τα ποσοστά τερηδόνας στα παιδιά έως και 12 ετών. «Δυστυχώς, από την εφηβεία και μετά η τερηδόνα αυξάνεται κατακόρυφα» αναφέρει σχετικά.
Το προαναφερόμενο ποσό δεν δόθηκε ποτέ στους οδοντιατρικού συλλόγους για να συνεχίσουν το έργο αυτό, το οποίο αναλαμβάνουν οι ΤοΜΥ με βάση τον πρόσφατο νόμο για την ΠΦΥ.
«Ο αριθμός των οδοντιάτρων στις ΤοΜΥ είναι ανεπαρκής και οι συνάδελφοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι κοντά στη σύνταξη» τονίζει ο γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Τζούτζας, εκτιμώντας ότι αδυνατούν πρακτικά να εκπονήσουν εξωστρεφείς δράσεις και να ασχοληθούν με την πρόληψη.
Στόμα: «Καθρέπτης» υγείας του σώματος
Η Ελλάδα κατατάσσεται υψηλά στη λίστα των χωρών με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν σε οδοντιατρικά προβλήματα, όπως φλεγμονές και αποστήματα. Τα τελευταία, στο μεταξύ, μπορεί να υποκρύπτουν κάποια σοβαρή νόσο ή να αποτελούν το έδαφος για την εκδήλωσή της.
«Για παράδειγμα, η περιοδοντική νόσος μπορεί να υποκρύπτει ακαταστασία στο σάκχαρο του αίματος. Ή, το αντίστροφο. Δηλαδή, η περιοδοντίτιδα να οδηγήσει σε αποσυντονισμό του διαβήτη» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΟΟ, κ. Κατσίκης.
Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να οδηγήσει, επίσης, στην πρώιμη διάγνωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος ή ενός ογκολογικού περιστατικού.
«Ξέρετε πόσες περιπτώσεις ασθενών μας παραπονιούνται για μία άφτρα στο στόμα, που τελικά είναι όγκος;» αναφέρει από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας της ΕΟΟ. Κ. Τζούτζας, καλώντας την Πολιτεία να ασχοληθεί με το στόμα αντί με τα δόντια.
Το μήνυμα αυτό επιδιώκει να επικοινωνήσει η Παγκόσμια οδοντιατρική Ομοσπονδία με καμπάνια που διοργανώνει με σύνθημα «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου. Σκέψου την υγεία σου», αφού η παραμελημένη στοματική υγεία δεν αποτελεί «προνόμιο» των Ελλήνων. Στόχος είναι η ανάδειξη του συνολικού οφέλους που συνεπάγεται η στοματική υγεία και όχι απλά η υγιής οδοντοστοιχία, δεδομένου πως είναι αλληλένδετη με τη γενική υγεία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ