Μετά από μία σειρά από ατυχείς εξελίξεις, η Bristol-Myers Squibb είχε άμεση ανάγκη από καλά νέα στην ανοσοθεραπεία. Και πρόσφατα, τα έλαβε με την έγκριση στις ΗΠΑ του φαρμάκου Opdivo στην αντιμετώπιση της πιο συνηθισμένης μορφής καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Η έγκριση αφορά τη χρήση σε ασθενείς, στους οποίους η νόσος εξελίσσεται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη χημειοθεραπεία ή σε ασθενείς στους οποίους η νόσος εξελίσσεται μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους από τη λήψη επικουρικής θεραπείας μαζί με χημειοθεραπεία.
Αναμφίβολα, είναι καλά νέα για την Bristol μετά από αλλεπάλληλες ψυχρολουσίες. Τον περασμένο Αύγουστο, το Opdivo δεν τα κατάφερε ως πρώτης γραμμής θεραπεία στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Και σαν να μην έφθανε αυτό, λίγο αργότερα, ο ανταγωνιστής του, το Keytruda από την MSD ελάμβανε έγκριση στις ΗΠΑ…
Επίσης, τον περασμένο μήνα, η MSD ξάφνιασε τους πάντες, καταθέτοντας έγκριση για συνδυασμό χημειοθεραπείας με το Keytruda, ενώ από την άλλη, η Bristol δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο, συνδυάζοντας το Opdivo και το Yervoy.
Μάλιστα, οι αναποδιές αυτές είχαν τόσο άσχημη επίδραση στην πορεία της μετοχής της εταιρείας, ώστε κάποιοι αναλυτές άρχισαν να σκέφτονται ανοιχτά το ενδεχόμενο η εταιρεία να γίνει στόχος εξαγοράς – πιθανότατα από την Pfizer της οποίας το ανοσο-ογκολογικό πρόγραμμα είναι είναι σημαντικά πίσω χρονικά, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες φαρμακευτικές. Σενάρια που απομακρύνονται μετά τη θετική απόφαση για το Opdivo.
Ωστόσο, οι δυσκολίες για τη Bristol δεν τελειώνουν εδώ. Στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, η πρωτιά ανήκει στην ελβετική Roche με το φάρμακο Tecentriq, το οποίο έλαβε έγκριση το Μάιο, ενώ σύντομα αναμένεται απόφαση και για μία νέα θεραπεία από την AstraZeneca (durvalumab).
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ