Skip to content

Επιτέλους! Το υπουργείο Υγείας φτιάχνει φορέα Αξιολόγησης για τα φάρμακα

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε το σχέδιο νόμου, που αφορά τη δημιουργία μίας Eπιτροπής, η οποία θα αναλάβει το επίπονο έργο να αξιολογεί όλα τα νέα φάρμακα. Ανάλογο φορέα διαθέτουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και η δημιουργία του είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου.

Η Επιτροπή αυτή θα είναι 11 μελής και τα μέλη της θα διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με 3ετή θητεία, ενώ θα εδρεύει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή τους θα είναι να διαθέτουν τεχνογνωσία στα εξής επιστημονικά πεδία:

  • Φαρμακολογία
  • Κλινική φαρμακολογία
  • Φαρμακοεπιδημιολογία
  • Αξιολόγηση κλινικών μελετών ή αναλύσεων κόστους αποτελεσματικότητας
  • Κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ή μητρώου παθήσεων

Η επιλογή τους θα γίνει μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος και μετά από γνωμοδότηση άλλης 3μελούς επιτροπής, την οποία απαρτίζουν ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ και έναν καθηγητή που ορίζει η Σύγκλητος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Αξίζουν να τονιστούν δύο σημεία:

  • Η Επιτροπή θα έχει 10 γραμματείς, που διαθέτουν γνώση και εμπειρία στα προαναφερόμενα γνωστικά πεδία. Αυτοί μπορεί να είναι νέες προσλήψεις ή μετακινήσεις υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας
  • Η Επιτροπή θα αξιοποιεί εξωτερικούς εμπειρογνώμονες από ειδικό κατάλογο που τηρείται από τον ΕΟΦ.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός, τα βασικά κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των φαρμάκων θα είναι:

  • Το κλινικό όφελος
  • Η σύγκριση με τις ήδη διαθέσιμες θεραπείες
  • Ο βαθμός αξιοπιστίας των κλινικών μελετών
  • Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας
  • Η επίπτωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, συστήνεται μία νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ειδικά για τα φάρμακα, η οποία θα υπάγεται στον υπουργό Υγείας, ενώ η υπάρχουσα επιτροπή του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να ασχολείται με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τις συμβάσεις με τους ιδιώτες παρόχους. Η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα συνεργάζεται με την Επιτροπή Αξιολόγησης ώστε να επιτυγχάνεται μείωση του κόστους πριν την αποζημίωση κάθε φαρμάκου.

Ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε πάντως ότι με βάση το Μνημόνιο είμαστε υποχρεωμένοι να νομοθετήσουμε έναν αυτοτελή οργανισμό για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και υποσχέθηκε ότι αυτό θα γίνει. Επεσήμανε όμως ότι η δημιουργία ενός αυτοτελούς οργανισμού είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και η νέα Επιτροπή Αξιολόγησης θα είναι το πρόπλασμα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι – μετά τη διαβούλευση – το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί πριν τις γιορτές. Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ώστε η Επιτροπή να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της. Τέλος, ανακοίνωσε ότι είναι στην τελική ευθεία οι διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες για δύο παθήσεις: μελάνωμα και πολλαπλή σκλήρυνση.

 

HTAΑνδρέας ΞανθόςΑξιολόγηση Τεχνολογίας ΥγείαςΔημήτρης Κούβελας

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δ. Αθηναίων: Εξετάσεις ταχείας διάγνωσης του ιού του HIV
Όταν οι φοιτητές της ιατρικής δίνουν πρώτοι το παράδειγμα

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...