Υπηρεσίες υποστήριξης προς υπέρβαρους και παχύσαρκους καθώς και εκπαίδευση υγειονομικών προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).
Ειδικότερα, σε «τροχιά» υλοποίησης εκτιμάται ότι θα μπει τον προσεχή Ιούνιο του τρέχοντος έτους και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Επιδίωξη αποτελεί μέσω της υλοποίησής του να επέλθει μείωση των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας και να εξαλείψει τις επιπτώσεις που επιφέρουν συχνά την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες με παραπάνω του φυσιολογικού βάρος ή αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία, προσφέροντας τα εξής:
α) έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως,
β) να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,
γ) να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Εκπαίδευση υγειονομικών
Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για όλους τους επαγγελματίες υγείας, με ειδική στόχευση στους γιατρούς της ΠΦΥ. Στόχος είναιι απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και εργαλείων, με απώτερο σκοπό να διασφαλιστούν υπηρεσίες προς τους πολίτες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας. Κατόπιν της κατάρτισης οι υγειονομικοί θα μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς αλλά και με τους διατροφολόγους, ώστε να παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση. Βασική στόχευση αποτελεί η ενδυνάμωση της εγγραματοσυνης υγείας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και η προαγωγή υγείας του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας.
Προσπάθεια ενεργοποίησης
Ακόμη, στον σχεδιασμό έχουν προβλεφθεί ευρύτερες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των προγραμμάτων σπουδών σε κάθε επίπεδο, για κάθε κλάδο των επαγγελμάτων υγείας. Προσδοκία αποτελεί η Ελλάδα να συμβαδίσει άμεσα με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής ώστε η διαχείριση του προβλήματος να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της Πρόληψης και όχι της παρέμβασης. Ταυτόχρονα με την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης εντείνουμε τις δράσεις για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η παρακολούθηση τους βάρους, η άθληση και η καλή διατροφή είναι σύμμαχοι για τη βελτίωση των δεικτών δημόσιας Υγείας». Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης στο εγχείρημα θα συμβάλλει και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού καθώς «θα υλοποιηθεί πρόγραμμα πρόσβασης σε διατροφολόγους και όπου απαιτείται σε φαρμακευτική αγωγή. Η πρόληψη σώζει και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ