Δεκατρείς μήνες μετά τη γκάφα του Π. Πολάκη, ο οποίος κατάργησε την κάλυψη ενός σωτήριου γενετικού τεστ για τον καρκίνο του μαστού, δημοσιεύτηκε χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κοστολόγησή της, δίνοντας λύση στο πρόβλημα.
Ο λόγος για την εξέταση «Oncotype DX», η οποία μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια ποιες γυναίκες με καρκίνο του μαστού, μπορούν να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία και ποιες όχι. Γεγονός που σημαίνει ότι συμβάλει και σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τον ΕΟΠΥΥ
Η νέα απόφαση (apofasiOncotypeDX) υπογράφηκε στις 10-8-2018 από τους Π. Πολάκη, Γ. Χουλιαράκη και Αν. Πετρόπουλο και αναφέρει ότι αφορά ασθενείς με καρκίνο του μαστού, που εμπίπτουν στις εξής περιπτώσεις:
α) Στις μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ER+, PR+. HER-2(-), με αρνητικούς λεμφαδένες ανεξαρτήτως ηλικίας.
β) Στις προεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ER+, PR+. HER-2(-), με αρνητικούς λεμφαδένες και νόσο Luminal A; (ki- 67% < 20%) ανεξαρτήτως ηλικίας.
Παράλληλα, κοστολογεί την εξέταση στην τιμή των 3.000 ευρώ βάσει τιμολογίου. Εδώ μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και νέα επιβάρυνση για τους ασθενείς, καθώς σήμερα η εξέταση έχει τιμή 3.600 ευρώ και ενώ η απόφαση κοστολόγησης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας τον Ιανουάριο αναφέρει 3.500 ευρώ.
Προφανώς, η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει την τιμή της εξέτασης, χωρίς όμως διαπραγμάτευση με την εταιρεία, που είναι υπεύθυνη για την εξέταση (Genekor – www.genekor.com.). Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η εταιρεία και αν θα κληθούν οι ασθενείς να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά των 600 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, η εξέταση καλύπτονταν πλήρως για γυναίκες μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Μετά από προσφυγή μίας γυναίκας άνω των 65 ετών στο ΣτΕ και τη δικαίωσή της, το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε να προσφέρει την εξέταση χωρίς ηλικιακό όριο.
Όμως, τον Ιούλιο του 2017, ο κ. Π. Πολάκης κατάργησε πλήρως την προηγούμενη υπουργική απόφαση, με συνέπεια να μην καλύπτεται η εξέταση για όλες τις γυναίκες! Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποχρεώθηκε να παρέμβει, μπαλώνοντας τα πράγματα: οι γυναίκες θα έπρεπε να πληρώσουν την εξέταση από την τσέπη τους και μετά θα έκαναν αίτηση προκειμένου να αποζημιωθούν κατά 80%, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε 2.880 ευρώ και οι γυναίκες επιβαρύνονταν με 720 ευρώ.
Συνεπώς, με τη νέα απόφαση οι γυναίκες θα επιβαρύνονται με 120 ευρώ λιγότερα από ότι μέχρι πρότινος, αλλά 600 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι (μέχρι τον Ιούλιο). Αναρωτιέμαι όμως: Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, όπως γίνεται σε άλλες χώρες; Είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να πετύχει μεγαλύτερη έκπτωση.
Και άλλοι βιοδείκτες
Με άλλη κοινή υπουργική απόφαση, που επίσης δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ, κοστολογούνται οι διαγνωστικές εξετάσεις των ογκολογικών βιοδεικτών, για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2. Ο έλεγχος και η γενετική παρακολούθηση συνιστάται σε:
Η μέθοδος με την οποία θα γίνεται η διάγνωση είναι το Next Generation Sequencing -NGS (gold standard). Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνεται με ανεξάρτητη μέθοδο (Sanger Sequencing). Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με εμπορικά διαθέσιμα (kits) τυποποιημένα και πιστοποιημένα για διάγνωση με στα- θερά επαναλήψιμα αποτελέσματα που έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες.
Η κοστολόγησή τους είναι στα 700 ευρώ. Σε περίπτωση που το NGS δεν μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλες γονιδιακές αναδιατάξεις, απαιτείται η συμπλη- ρωματική μέθοδος για την ανίχνευση αυτών (MLPA), με συνολικό κόστος 800 ευρώ.
Αναμφίβολα, είναι θετικό ότι εκδόθηκε η απόφαση, γιατί μέχρι πρότινος ο ΕΟΠΥΥ δεν κάλυπτε καθόλου το κόστος. Και εδώ όμως ισχύουν όσα αναφέραμε νωρίτερα. Σήμερα, τα τεστ διατίθενται σε τιμές, που μπορεί να φθάσουν έως και τα 2.000 ευρώ. Συνεπώς, με βάση την απόφαση, υπάρχει περίπτωση να δίδεται πρόσβαση στις ασθενείς, αλλά υπάρχει περίπτωση να υπάρξει υψηλή συμμετοχή των γυναικών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ