Να κερδίσει χρόνο ενόψει της γενικής ανακοστολόγησης στο φάρμακο και της έκδοσης νέου δελτίου τιμών, προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Φαρμάκου λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα στην Ελλάδα, με στόχο να καταγράψει τις απόψεις / ενστάσεις των εμπλεκομένων.
Τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν στις 10 το πρωί στην Αριστοτέλους, αλλά η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τελικά με σχεδόν 3 ώρες καθυστέρηση, ενώ είχαν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο γραφείο του υπουργού Υγείας με πολλά από τα μέλη της Επιτροπής. Απών από τη συνεδρίαση ήταν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος αν και είχε ανταποκριθεί στην κλήση που δέχτηκε, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τη μεγάλη καθυστέρηση, το αιφνιδιαστική κάλεσμα και την απουσία ενημέρωσης σχετικά με τη θεματολογία.
«Για να διαθέτει την απαραίτητη αξιοπιστία η Επιτροπή, θα πρέπει να ειδοποιούμαστε τουλάχιστον 3 ημέρες πριν και βέβαια να λαμβάνουμε έγκαιρα γνώση των θεμάτων που θα συζητήσουμε, προκειμένου να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις» τονίζει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Φίλο, προειδοποιώντας ότι μετά την αποχώρηση του οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί ερήμην του και η οποία θ’ αφορά την οικονομική επιβίωση των φαρμακείων, δεν θα γίνει αποδεκτή.
Στο μεταξύ, στην Επιτροπή πραγματοποιήθηκε μια αναλυτική συζήτηση σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική στο φάρμακο, χωρίς όμως να καταλήξει σε απόφαση. Όπως, άλλωστε, αναφέρουν μέλη της Επιτροπής με τα οποία μίλησε το Virus, δεν ήταν αυτός ο στόχος. Αντίθετα, η Επιτροπή συνεδρίασε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι πριν υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη γενική ανακοστολόγηση και το νέο δελτίο τιμών που εκκρεμούν, το σώφρον σε αυτή τη φάση είναι να προηγηθεί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με την αντιπροσωπία των δανειστών. Στην κατεύθυνση αυτή, επικαιροποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των μελών και καταγράφηκαν οι απόψεις και οι ενστάσεις των εμπλεκομένων, προκειμένου οι όποιες αλλαγές γίνουν στην τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου μετά τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, να προχωρήσουν στοχευμένα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αύγουστος αναμένεται να είναι «καυτός» μήνας για το Φάρμακο, αφού θα ξεκινήσει η υλοποίηση των συμπεφωνημένων που περιλαμβάνει την επαναφορά της συνταγογράφησης με δραστική ουσία για όλα τα φάρμακα και άρα και την επέκταση του clawback, το «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος, την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ (OTC) και την επέκταση του υφιστάμενου τρόπου τιμολόγησης των μη προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων και των γενοσήμων που κυκλοφόρησαν μετά το 2012 (50% και 32,5% της τιμής πατέντας αντίστοιχα) και στα παλαιότερα φάρμακα, οδηγώντας εκ των πραγμάτων σε δραστικές μειώσεις τιμών.
Όλα τα προαναφερόμενα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την τρόικα, το αμέσως επόμενο διάστημα. Πληροφορίες θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια να μην επισκέπτονται τελικά τη χώρα τη Δευτέρα όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό, ωστόσο η έλευσή τους είναι θέμα ολίγων ημερών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ