Παράταση… «ζωής» φαίνεται πως αποφάσισε να δώσει το Υπουργείο Υγείας στην Επιτροπή Τιμών, η οποία επιστρέφει από τον νομοθετικό «τάφο» για τουλάχιστον μια ακόμη συνεδρίαση…
Πως είναι αυτό δυνατόν, δεδομένου ότι η Επιτροπή καταργήθηκε με το άρθρο 259 του ν. 4512, είναι φυσικά το βασικό ερώτημα…
Μετά την κατάργηση η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιριών ήταν άμεση, καθώς εκτιμούσαν πως στην πράξη θα ενισχυθεί η αδιαφάνεια και θα προκληθούν «πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων».
Αλλά, η Αριστοτέλους δεν έκανε πίσω. Μάλιστα, σε δηλώσεις του, μόλις χθες στο ραδιόφωνο Real, o Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κατάργηση της Επιτροπής Τιμών. Υπερασπίζοντας την επιλογή του Υπουργείου, ως βήμα προς τη διαφάνεια και ισονομία, ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως η Επιτροπή, ως το «δεύτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης», αν και δεν «ενοχοποιείται συλλογικά», «έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των Υπουργών».
«Δεν σημαίνει ότι όλοι οι Υπουργοί παρενέβαιναν, ούτε σημαίνει ότι όλα τα μέλη των Επιτροπών αυτών ήταν, ενέχονται και λοιπά. Αλλά, υπήρχε ένα εργαλείο όπου ξαναγινότανε μια νέα συζήτηση, ενώ θα έπρεπε αυτό να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο επίπεδο, στο επίπεδο του ΕΟΦ», ανέφερε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε πως κόβεται ένας ομφάλιος λώρος «ανάμεσα στα Υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».
Όπως λοιπόν είχε καταστεί σαφώς προς όλους τους εμπλεκόμενους η Επιτροπή Τιμών συνεδρίασε για τελευταία φορά τη 17η Ιανουαρίου. Ωστόσο, τα μέλη της καταργηθείσας επιτροπής έλαβαν, πριν από μερικές ημέρες, μια ηλεκτρονική επιστολή που τους καλούσε σε συνεδρίαση για την εξέταση των τιμών των νέων φαρμάκων.
Γιατί καταφεύγει, όμως, η Αριστοτέλους και πάλι στην Επιτροπή Τιμών; Η απουσία της διάδοχης κατάστασης, ενώ οι διαδικασίες τιμολόγησης και ανακοστολόγησης τρέχουν ως οφείλουν, είναι η απάντηση και είναι μάλλον προφανής.
Πως ξεπερνάει, όμως, το Υπουργείο Υγείας το νομοθετικό εμπόδιο που εγείρεται από την κατάργηση της Επιτροπής; Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, επιστρέφοντας στην Επιτροπή Τιμών μόνο για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως το τέλος του 2017. Παράγοντες του Υπουργείο φέρονται να ξεκαθαρίζουν πως η Επιτροπή θα εξετάσει μόνο τις τιμές για τα νέα φάρμακα που υπέβαλαν αίτηση το 3ο τρίμηνο του 2017. Εκτιμήσεις της αγοράς, βέβαια, αναφέρουν πως, μια και άνοιξε η πόρτα, η συνεδρίαση θα παραταθεί ή ακόμη και θα επεκταθεί και σε δεύτερη ημέρα, για να εξεταστούν τα αιτήματα νέων φαρμάκων του 4ου τριμήνου.
Η τελική πρόταση του ΕΟΦ για τα νέα φάρμακα που είχαν υποβάλλει αίτηση τιμολόγησης το 3ο τρίμηνο του 2017, είχε αναρτηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ εχθές Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου το Τμήμα Τιμολόγησης του Οργανισμού ανάρτησε το πρόγραμμα διαβούλευσης με τις εταιρίες για τις προτεινόμενες τιμές νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα αιτήματα των οποίων κατατέθηκαν του 3 τελευταίους μήνες του περασμένου έτους. Αξίζει να αναφέρουμε πως την Παρασκευή δημοσιεύθηκε και το Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (Νοεμβρίου 2017), το οποίο έχει ισχύ για τους ΚΑΚ, τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές, από 15/ 2, ενώ για τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία, από 22/2.
Το νέο καθεστώς, εφόσον τεθεί σε ισχύ, εκτιμάται ότι θα αφορά στις διαδικασίες από 1ης Ιανουαρίου 2018. Προκειμένου, δε, να διασφαλιστεί και ο ανοικτός δίαυλος με τη φαρμακοβιομηχανία εξετάζεται η δημιουργία, στο πλαίσιο του ΕΟΦ, ο οποίος και θα είναι ο αρμόδιος φορέας -κατά τον κ. Ξανθό- για την τιμολόγηση, ενός οργάνου, στο οποίο θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι της αγοράς. Αλλά, ακόμη και αυτό δεν είναι παρά σκέψεις που μένουν να φανούν, ενόσω ο καιρός περνά και οι διαδικασίες τρέχουν.
Διορθωτικό ΔΤΦ ανθρώπινης χρήσης Νοεμβρίου 2017
ΥΑ Διορθωτικό ΔΤΦ ανθρώπινης χρήσης Νοεμβρίου 2017
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ