Σημαντικά χαμηλός παραμένει ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι προσπάθειες για προστασία των ευαίσθητων τμημάτων του πληθυσμού.
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της Αριστοτέλους αναφορικά με το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, καθώς η ανοσοποίηση της εν λόγω πληθυσμιακής κατηγορίας συναρτάται με την προστασία των ευαίσθητων τμημάτων του πληθυσμού (χρόνιοι πάσχοντες, ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά, κ.ο.κ.).
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ποσοστό του προσωπικού στα νοσοκομεία που δεν έχει εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης φτάνει το 72%, ενώ στο προσωπικό των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας το ποσοστό ανέρχεται στο 55%. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στον απαραίτητο εμβολιασμό κυρίως των επισκεπτών υγείας, με τον Ανδρέα Ξανθό να κάνει λόγο για μεγάλη ανευθυνότητα όσων έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και δεν εμβολιάζονται.
“Δεν θα είναι ανεκτό να μην εμβολιάζονται συστηματικά και να ελέγχονται οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού” τόνισε σχετικά.
Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση της εικόνας σε σχέση με το παρελθόν, αφού στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας εμβολιάζεται για τον ιό της γρίπης το 14% του προσωπικού και στα νοσοκομεία το 9%.
“Ιδιαίτερα για το θέμα του εμβολιασμού μπορούμε να συζητήσουμε την αυστηροποίηση των κανόνων” προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και δεν εμβολιάζονται. Διευκρίνισε, όμως, ότι η προσέγγιση της υποχρεωτικότητας δεν είναι πανάκεια.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ