Το επίκαιρο ζήτημα της «Εποχικής Γρίπης» τέθηκε στο επίκεντρο με την έναρξη του Ε’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Με στόχο την επαγρύπνηση, λίγο πριν εμφανισθούν τα πρώτα κρούσματα της φετινής εποχικής γρίπης στη χώρα μας, οι ομιλητές ενημέρωσαν το κοινό για τα βασικά συμπτώματα της γρίπης, τις ομάδες κινδύνου, τις επιπλοκές κ.ά..
Ειδικότερα, ορίζεται ως μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ομώνυμο ιό (Influenza), είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εμφανίζεται με ετήσιες επιδημίες, παγκόσμιας εμβέλειας, με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Ο ιός της γρίπης έχει διάφορα στελέχη, αλλά μόνο οι τύποι Α και Β εμφανίζουν ανθρώπινη νόσο. Σύμφωνα με τη διαφοροποίηση των στελεχών του ιού, άλλα προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (περιοχή του στοματο-φάρυγγα) προκαλώντας ένα απλό κρυολόγημα και διασπείρονται πολύ εύκολα (πχ ο γνωστός ιός H1N1) και άλλα προσβάλλουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, εμφανίζουν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και χαμηλότερα ποσοστά διασποράς (πχ ο ιός Η5Ν1, που προκαλεί την γρίπη των πτηνών).
Συνήθως εμφανίζεται αιφνιδίως με κορύφωση εντός 2-3 εβδομάδων, διάρκεια 2-3 μήνες, καθώς και τη χαρακτηριστική της εποχικότητα, τους χειμερινούς μήνες στα εύκρατα κλίματα (Απρίλιος-Σεπτέμβριος για νότιο ημισφαίριο, Νοέμβριος-Μάρτιος για βόρειο ημισφαίριο) αναφέρθηκε η Πνευμονολόγος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG Άννα Τζώρτζη.
Συμπτώματα
Κατά την εμφάνιση και έξαρση της νόσου στα όρια μιας κοινότητας, έχει εκτιμηθεί ότι θα μολυνθεί το 75% του πληθυσμού, χωρίς όμως να εμφανίσουν όλοι συμπτώματα επεσήμανε ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σαρόγλου.
Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο πυρετός, κεφαλαλγία, συνάχι, μυαλγίες, ρίγη κ.ά. και κάποιες φορές μόνο διάρροια, ναυτία και έμετοι που παραπέμπουν σε γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων γίνεται 1-4 ημέρες από την είσοδο του ιού στον οργανισμό, όμως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνονται και είναι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να εμφανίσουν τα ίδια κάποιο σύμπτωμα.
Η συχνότητα μόλυνσης από τον ιό εξαρτάται από την ηλικία, με τα παιδιά να εμφανίζουν την υψηλότερη συχνότητα μόλυνσης και αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο, κυρίως στις ηλικίες κάτω των 2 ετών.
Ευαίσθητες ομάδες είναι άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, ενήλικες άνω των 65 ετών, παιδιά κάτω των 2 ετών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, συγγενείς ή επίκτητες, ασθενείς με ανοσοκαταστολή και άτομα με παχυσαρκία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε τροφίμους οίκων ευγηρίας και γυναίκες κατά την κύηση.
Οι συχνότερες επιπλοκές αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα και περιλαμβάνουν εμφάνιση πνευμονίας, παρόξυνση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και του άσθματος. Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι την περίοδο της εποχικής επιδημίας, αυξάνονται πολύ τα εμφράγματα μυοκαρδίου, ακόμα και σε άτομα χωρίς κανένα προηγούμενο ιστορικό.
Λοιμώδη νοσήματα
Η επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων, όπως και η ιλαρά, αποδίδεται, ομόφωνα από τις Παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, στη μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2018-Ιουλίου 2019 καταγράφηκαν περισσότερα από 113.000 περιστατικά ιλαράς στην Ευρώπη, ενώ καμία από τις 30 χώρες που μελετήθηκαν δεν είχε μηδέν περιστατικά, σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας,
Η επόμενη προγραμματισμένη διάλεξη του E΄ Κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ώρα 19:00 με εισηγητή τον κύριο Γιώργο Παξινό, Διακεκριμένο Καθηγητή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νοτίου Ν.Ουαλίας της Αυστραλίας, με θέμα «Εγκέφαλος και Νους: Ποιος είναι η Μαριονέτα και ποιος ο Μαριονοπαίκτης».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ