Φουλ τις μηχανές φαίνεται πως έχει βάλει η ΗΔΙΚΑ στην Υγεία, σχεδιάζοντας και ετοιμάζοντας τις επόμενες αλλαγές στην καθημερινότητα γιατρών, ασθενών και φορέων.
Η επόμενη ημέρα στην ηλεκτρονική υγεία αφορά 4 πεδία και συγκεκριμένα το Εθνικό Διαδικτυακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού, το Υποσύστημα Συγκατάθεσης Ασθενή για πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα του, το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Ασθενή και φυσικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενή, όπως τα παρουσίασε η Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας & Υποστήριξης εφαρμογών, Αθηνά Τριανταφυλλίδη.
eΡαντεβου
Το Εθνικό Διαδικτυακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού παρέχει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να κλείνει δωρεάν ραντεβού μέσω διαδικτύου. Προς το παρόν το σύστημα λειτουργεί μέσω των εταιρειών τηλεφωνικών ραντεβού. Όπως όμως διευκρινιστηκε στην ημερίδα της ΗΔΙΚΑ «Η Ψηφιακή Εποχή της Κοινωνικής Ασφάλισης & της Υγείας-Αποτίμηση Έργων ΕΣΠΑ», σύντομα, το πιθανότερο εντός του μήνα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν οι ίδιοι, μέσω διαδικτύου, ραντεβού χωρίς καμία χρέωση.
Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κεντρικής βάσης δεδομένων σε εθνικό επίπεδο όπου καταχωρείται η διαθεσιμότητα των γιατρών για ραντεβού, κλείνονται τα ραντεβού και βλέπουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στις γραμματείες τα ραντεβού που έχουν κλείσει, ώστε να τα διαχειρίζονται και αποτελεσματικότερα.
Πέραν από τις εταιρίες πενταψήφιων αριθμών, το σύστημα εφαρμόζεται επιτυχώς, από 7 Δεκεμβρίου, στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, 173 στο σύνολο, που έως τώρα υποστηρίζονταν από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Στόχος είναι η εφαρμογή να λειτουργήσει στο μέλλον και για τα Νοσοκομεία.
Το σύστημα εκτός από ευκολία, διαφάνεια και ταχύτητα στην πρόσβαση εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση. Υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομούνται ετησίως 1,5 εκατ. ευρώ για το κράτος και 1,8 εκατ. ευρώ για τους πολίτες.
Εθνικό Μητρώο Χρονίως Πασχόντων Ασθενών
Το εθνικό μητρώο χρονίως πασχόντων, που στηρίζεται στα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα περιέχει «σημαντικά κλινικά δεδομένα «θησαυρός» ακόμη και για κλινικές έρευνες ανά ασθένεια», τόνισε η κ. Τριανταφυλλίδη.
Τα εν λόγω μητρώα θα επιτρέπουν τη συγκέντρωση του κόστους ανά ασθένεια στο πλαίσιο της φαρμακευτικής δαπάνης, αριθμητικά δεδομένα για χρόνιες παθήσεις, απόλυτα νούμερα για ηλικιακές ομάδες και φύλο, αλλά και τη γεωγραφική κατανομή των ασθενών.
Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως στο πεδίο των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, έχουν ήδη ενσωματωθεί 21 και η προσπάθεια συνεχίζει.
Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Ασθενή & Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή
Στον τομέα της διαχείρισης και συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων πληροφοριών των πολιτών-ασθενών, η ΗΔΙΚΑ κινείται σε 3 επίπεδα.
Καταρχάς, δημιουργεί ένα υποσύστημα Συγκατάθεσης Ασθενή για την πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα του.
Ωστόσο, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Αναστάσιος Τάγαρης, για την εφαρμογή της συγκατάθεσης σε όλα τα επίπεδα απαιτείται θεσμικό πλαίσιο.
«Πως ξεκινάμε, από που και τι γίνεται με τα νοσοκομεία πχ σε μια εισαγωγή επείγοντος περιστατικού ή στα εξωτερικά ιατρεία. Είναι απαραίτητο ένα πλαίσιο που θα επιλύει αυτά τα ζητήματα, την ώρα που, όπως ξέρουμε, όλοι κυνηγούν τα δεδομένα», ανέφερε.
Δεύτερο βήμα είναι το Συνοπτικό Ιατρικό Ιστορικό, που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα EPSOS και που αποτελεί μια «φωτογραφία» των βασικών πληροφοριών που χρειάζεται να έχει γιατρός για έναν ασθενή. Όπως εξήγησε η κ. Τριανταφυλλίδη πρόκειται για «ένα καθορισμένο και αναγνωρίσιμο σύνολο βασικών και κατανοητών ιατρικών πληροφοριών, οι οποίες είναι άμεσα διαθέσιμες στα σημεία παροχής ιατρικής περίθαλψης, με σκοπό τη παροχή ασφαλών υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ή και έκτακτων περιστατικών», ειδικά σε έκτακτες ανάγκες ή διασυνοριακή παροχή περίθαλψης.
«Είναι το ελάχιστο αναγκαίο σύνολο δεδομένων που απαιτούνται για τη διασφάλιση και τον συντονισμό των παρεχόμενων ιατρικών πράξεων και αποτελεί Υποσύνολο του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ)», ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν απλό viewer των δεδομένων του ασθενή.
Στοιχεία, δε, θα λαμβάνονται από την ΠΦΥ και τα εξιτήρια των νοσοκομείων, αλλά και τα λογισμικά των ιατρείων
e-Φάκελος Υγείας
Στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας γίνεται συστηματική συλλογή του ιστορικού και της κατάστασης υγείας ενός πολίτη. Δημιουργείται και συντηρείται από έναν ιατρό ή μια μονάδα υγείας ή άλλον επαγγελματία φροντίδας υγείας. Η καταγραφή πληροφοριών είναι διαχρονική, παρέχει πληροφορίες διοικητικής, οικονομικής και στατιστικής φύσεως, καθώς και ποιοτικού ελέγχου. Είναι ενιαίος για όλες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στις βασικές πληροφορίες θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημογραφικά στοιχεία, ιστορικό επισκέψεων ιατρικά προβλήματα, διαγνώσεις, φαρμακευτική αγωγή, πρόγραμμα εμβολιασμού, τρόπος ζωής και συνήθειες. Ο φάκελος θα συνεργάζεται με το συνοπτικό ιατρικό ιστορικό και με το σύστημα διαχείρισης ραντεβού.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ