Σχεδόν έτοιμο είναι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Κατά τον κ. Ξανθό «αποτελεί σημαντική θεσμική αλλαγή, ενισχυτική της ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που στοχεύει «στην ολοκληρωμένη προστασία και την προαγωγή του αγαθού της ψυχικής υγείας με απόλυτο σεβασμό των ασθενών μέσα από ένα ενισχυμένο διοικητικό σύστημα υψηλής λειτουργικότητας και αυξημένης κοινωνικής ανταποδοτικότητας».
Έτσι, προωθούνται ο μετασχηματισμός του ασύλου, η ανάπτυξη στεγαστικών δομών στην κοινότητα, καθώς και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και επανένταξης, πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ψυχικά ασθενών.
Η εν λόγω μεταρρύθμιση επιδιώκει να αναδιοργανώσει το σύστημα διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κινητοποιώντας ελάχιστους οικονομικούς πόρους. Δημιουργεί ένα ενδιάμεσο αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης με αποφασιστικές και διακριτές αρμοδιότητες και πλήρη διοικητική υποστήριξη, ενώ σε κάθε επίπεδο διοίκησης συμμετέχουν οι Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Πυλώνες της είναι η αποκέντρωση, η διασφάλιση της λειτουργικότητας της νέας διοικητικής δομής, η διαφανής και δημοκρατική διοίκηση, η συμμετοχή και αντιπροσωπευτικότητα όλων των εμπλεκομένων μερών και η διασφάλιση της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών.
Ακόμη, το νομοσχέδιο συγκροτεί Τομεακές Διοικήσεις Ψυχικής Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), οι οποίες θα συνδέουν τους Τομείς Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Παιδιών και Εφήβων με την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε Τομέα δημιουργούνται Επιτροπές Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, οι οποίες θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν στην περιοχή ευθύνης τους την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και την καλή λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας.
«Η νέα διοικητική μορφή θα επιτρέψει να λειτουργήσει με νέους, καλύτερους όρους η Τομεοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με άμεσους ωφελημένους καταρχάς και κυρίως τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους αλλά και το σύνολο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας», εκτιμάται από το Υπουργείο.
Στα λοιπά του ΚΥΣΚΟΙΠ η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, εισηγήθηκε δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης. Έτσι, σχεδιάζεται η Εθνική Στρατηγική για τους αστέγους, προετοιμάζεται η θεσμική κατοχύρωση των στρατηγικών αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης και δρομολογείται σύστημα επείγουσας συνδρομής με διαδικασίες πρόληψης, παρέμβασης και παρακολούθησης του φαινομένου.
Πάντως, υλοποιείται πρόγραμμα επιτόπιας βοήθειας σε αστέγους δρόμου στην Αθήνα, με λεωφορείο διαμορφωμένο με χώρους υγιεινής, καθαριότητας, υποδοχής και ενημέρωσης ώστε να δίνεται άμεση βοήθεια και πληροφόρηση στα συγκεκριμένα άτομα για τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης αλλά και διαδικασίες εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης. Επιπλέον, παρατάθηκε και αξιολογείται το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που στεγάζει αυτή τη στιγμή 1.100 άτομα, στηρίζοντάς τα, παράλληλα, στην εργασιακή τους αποκατάσταση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ