Στο πόδι γίνονται όλα στην υγεία. Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έπεσαν σε πρωτοφανή γκάφα κατά τον υπολογισμό των επιστροφών των φαρμακοβιομηχανιών, με συνέπεια το ποσοστό των υποχρεωτικών εκπτώσεων να φθάνει για μερικά φάρμακα έως και το 43%! Μάλιστα, εκτός των αλλων, οι φωστήρες του οργανισμού παραβαίνουν και το νόμο και αν δεν γίνουν διορθώσεις, προβλέπω να πέφτουν βροχή οι αγωγές…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν λίγες ημέρες, ο ΕΟΠΥΥ έστειλε σε όλες τις φαρμακοβιομηχανίες το “μπουγιουρντί” με τα χρήματα που πρέπει να επιστρέψουν με τη μορφή της νέας, αυξημένης υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ο υπολογισμός της αυτής της έκπτωσης γίνεται μέσω ένας εξαιρετικά πολύπλοκου μαθηματικού τύπου, τον οποίο ουδείς μπορεί να κατανοήσει – πλην των εμπνευστών του. Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ότι προφανής στόχος το του μαθηματικού τύπου είναι η υποχρεωτική έκπτωση να αυξάνεται εκθετικά όσο αυξάνονται οι πωλήσεις κάθε φαρμάκου.
Πλήττονται οι πολυεθνικές
Εύλογο θα πει κάποιος το μέτρο σε ένα μεγάλο βαθμό. Όσα περισσότερο κερδίζει μία φαρμακοβιομηχανία από τον ΕΟΠΥΥ, τόσο περισσότερα καλείται να επιστρέψει μέσω της υποχρεωτικής έκπτωσης. Βέβαια, μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τέτοιου είδους φάρμακα έχουν μόνο ορισμένες ξένες φαρμακοβιομηχανίες.
Άρα, η εφαρμογή του μέτρου πλήττει τις πολυεθνικές και αντιστρόφως ευνοεί τις ελληνικές επιχειρήσεις. Και αυτή η εξέλιξη εύλογη θα μπορούσε να πει κανείς. Πώς είναι δυνατόν να κατηγορήσει κάποιος την ελληνική κυβέρνηση ότι ευνοεί έντεχνα τις ελληνικές επιχειρήσεις; Τώρα βέβαια αναρωτιέμαι: Γιατί δεχόμαστε ως εύλογη την εύνοια μίας κυβέρνησης (και δη αριστερής) προς τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους.
Όμως, αυτό δεν είναι της παρούσης. Πίσω στο θέμα μας. Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει τόσο στελέχη του ΕΟΠΥΥ όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η εφαρμογή του μέτρου αυτού έχει ως στόχο το 2017 να αυξηθούν τα έσοδα από την υποχρεωτική έκπτωση κατά 130 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν δηλώσει πως το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης θα φθάσει το 30%.
Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά οι αλλαγές εφαρμόστηκαν στο πόδι. Έτσι έγινε λάθος υπολογισμός και ορισμένα, ακριβά φάρμακα επιβαρύνονται μέχρι και με 43%! Το πρόβλημα αφορά βιολογικές και ογκολογικές θεραπείες, οι οποίες διατίθενται από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Γκάφα ολκής
Ο προαναφερόμενος μαθηματικός τύπος έχει ενταχθεί στο άρθρο 87 του νέου νόμου 4472/19-5-2017 (το νέο μνημόνιο). Αυτός λοιπόν προβλέπει ότι για να υπολογιστεί το ποσό της υποχρεωτικής έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις με βάση την τιμή, που προκύπτει αφού αφαιρεθούν άλλες εκπτώσεις.
Θυμίζουμε εδώ ότι υπάρχουν ήδη θεσμοθετημένες εκπτώσεις για τα νοσοκομειακά φάρμακα (νοσοκομειακή τιμή + 5%), ύψους 13,3% επί της ex factory τιμής. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι φαρμακοβιομηχανίες προσφέρουν εκπτώσεις, οι οποίες ποικίλουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Συνεπώς, με βάση και τον νέο νόμο για τον υπολογισμό της νέας υποχρεωτικής έκπτωσης θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ως τιμή κάθε φαρμάκου αυτή που προκύπτει από την ex factory αφού αφαιρεθούν όλες οι ήδη θεσμοθετημένες εκπτώσεις και εκείνες που ενδεχομένως έχει προσφέρει η παρασκευάστρια εταιρεία στα νοσοκομεία ή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η γκάφα των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, όμως, είναι ότι έλαβαν υπόψη τους μόνο την ex factory τιμή όλων των φαρμάκων. Έτσι, για ορισμένα φάρμακα υψηλού κόστους, το ποσοστό της έκπτωσης εκτοξεύεται στο 43%! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που πλήττονται από την υπόθεση έχουν ξεσηκωθεί και μελετούν πώς θα αντιδράσουν με τους νομικούς τους συμβούλους.
Στο μεταξύ, στον ΕΟΠΥΥ σφυρίζουν αδιάφορα, λέγοντας ότι το θέμα είναι ήσσονος σημασίας και αφορά λίγα φάρμακα. Να δω τι θα λένε όταν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες αγωγές…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Υποθέτω πως σε αυτή την περίπτωση ή και ανεξάρτητα, ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει επίσης αγωγές κατά παντός υπευθύνου για την υπερσυνταγογράφηση, υπερτιμολόγηση και υπερκατανάλωση ογκολογικών και άλλων υψηλού κόστους φαρμάκων επί σειρά ετών, με ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο και πιθανή βλάβη των ασθενών!
θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να γινει και αυτό!
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ