Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για τα νέα αντιπηκτικά φάρμακα: Ο κίνδυνος εμφράγματος διπλασιάζεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι λαμβάνουν τα νέα αντιπηκτικά, σε σχέση με εκείνους που λαμβάνουν την κλασική θεραπεία με ανταγωνιστές βιταμίνης Κ, όπως το γνωστό μας Σιντρόμ!
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό British Journal of Clinical Pharmacology: https://goo.gl/kIvS7C. Ο πληθυσμός, που μελετήθηκε, προήλθε από τη βάση δεδομένων Clinical Practice Research Datalink (2008–2014). Συνολικά, πήραν μέρος 30.146 άτομα, που έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή και λάμβαναν θεραπεία είτε με νέα αντιπηκτικά (νταμπιγκαντράνη και ριβαροξαμπάνη), είτε με ανταγωνιστές βιταμίνης Κ (κουμαρινικά) ή χαμηλής δόσης ασπιρίνη.
Το συμπέρασμα που κατέληξε η ανάλυση ήταν σοκαριστικό: Ο κίνδυνος για έμφραγμα ήταν διπλάσιος στους ασθενείς που λάμβαναν τα νέα αντιπηκτικά, σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν ανταγωνιστές Κ (warfarin). Ακόμη, η επίπτωση του εμφράγματος είναι υψηλότερη στους ασθενείς που ήταν σε θεραπεία με ασπιρίνη, σε σύγκριση με αυτούς που έπαιρναν ανταγωνιστές Κ.
Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν ένας χρόνος για τους ασθενείς που έκαναν χρήση αντιπηκτικών και 3 χρόνια για εκείνους που λάμβαναν ανταγωνιστές Κ ή ασπιρίνη. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 72 χρόνια και το 60% ήταν άνδρες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα είχαν δημοσιευτεί αντικρουόμενα αποτελέσματα για τον κίνδυνο εμφράγματος σε ασθενείς που λαμβάνουν τα νέα αντιπηκτικά σκευάσματα και ειδικότερα για την νταμπιγκαντράνη. Ακόμη, αποδίδουν το γεγονός ότι τα συμπεράσματά τους διαφέρουν από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για την έγκριση των αντιπηκτικών στο ότι η δική τους μελέτη βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι στο «προστατευμένο περιβάλλον» μίας μελέτης.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πλέον συχνή καρδιακή αρρυθμία και εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Μια από τις επιπτώσεις της είναι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει τα λεγόμενα αντιπηκτικά φάρμακα (νταμπιγκαντράνη, ριβαροξαμπάνη, απιξαμπάνη, εντοξαμπάνη), που έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά τους ασθενείς από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα νέα φάρμακα έχουν μικρότερο αιμορραγικό κίνδυνο από την κλασική θεραπεία με ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ. Σε συνδυασμό με την ευκολία χορήγησης χωρίς ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου τα κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε ιατρούς και ασθενείς. Όμως, έχουν πολύ υψηλότερο κόστος, σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία. Επίσης, πλέον με βάση την νέα έρευνα, γιατροί και ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ